Szörnyű dolgokat tesznek a gyerekekkel a törzsi varázslók

Sok mindenre képesek vagyunk a gazdagságért és a hatalomért, így van ez Afrikában is. Az Ugandában elterjedt hiedelmek szerint a gyerekek szervei szerencsehozó talizmánokként használhatóak.

Kanani és Sylvia testvérpár (8 és 9 évesek) Luweroban éltek. A teheneket legeltették a mezőn, amikor megszólította őket Sperito Bisekwa, akit alig ismertek. Borzasztó dühös volt a férfi, hogy a marhák lelegelik a takarmányt, ezért elhurcolta a gyerekeket a közeli erdőbe, majd megtámadta őket. Sylviát machetével több helyen halálosan megsebesítette, hátborzongatóan megkínozta. Kivágta a szívét és az altestét is megcsonkította. Kaninit is megsebesítette a nyakán, de ő szerencsére túlélte a támadást. Az eltávolított testrészek a rendőrség szerint egy boszorkánymesterhez kerülhettek, hogy varázsszereket készítsen belőlük.

A gyermekáldozat egy nyugtalanító és széles körben elterjedt jelenség Ugandában. A helyzet annyira komoly, hogy felszámolására a kormány létrehozott egy speciális munkacsoportot. Az Egyesült Államok 500.000 dollárral járult hozzá 2000 ugandai rendőr kiképzéséhez, akik csak az emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményeken dolgoznak, beleértve a rituális gyilkosságokat. Az ugandai emberáldozat-elleni munkacsoport szerint a bűncselekmények szorosan összefüggnek az ország javuló gazdasági helyzetével és azzal a babonával, hogy a mágia révén gyorsan meg lehet gazdagodni.

Az aktivisták szerint a gyerekeket veszélyeztető kegyetlen ősi rítusokat nem elsősorban a hagyomány, hanem a hiedelemmel összefüggő kapzsiság és a hatalomvágy szüli a barbár népesség körében. Attól félnek, hogy a közelgő választások miatt megsokszorozódik majd ezen esetek száma, mert ezek az emberek igyekeznek majd minden eshetőséget latba venni a gyors vagyon és hatalomszerzésért.

Másik szörnyű gyakorlat, amikor elszegényedett szülők, vagy rokonok ajánlanak fel pénzért gyerekeket a vajákos embereknek.

Az ország vidéki közösségeiben máig élő „hagyomány” szerint a kisgyermek testrészei az orvoslásnak megfelelő törzsi varázslás fontos „alapanyagai”. Aki ilyen ereklyéket birtokol, arra nagy szerencse, pénz, szerelem, gazdagság vár, kiváltságos hosszú élete lesz.

IMG_0480

Moses Binoga rendőrbiztos szerint a politikai választások során sok magas ragú ugandai fordul majd ilyen szentélyhez, az elrabolt gyermekek testrészeivel és vérével, hogy azokat felajánlja fogyasztásra a szellemeknek, amik majd cserébe segítenek céljai elérésében. Binoga szerint 2009-ben már 29 esetben indult eljárás, előtte csak háromban. Idén egyenlőre öt, és a tavalyi évben kilenc gyermekgyilkosságot regisztráltak. Az aktivisták és a rendőr szerint ez a szám azonban jóval magasabb lehet. Mintegy 120 eltűnt személy juthatott hasonló sorsra, de ezeket az eseteket nem sikerült kinyomozni. Sok eltűnést hatóságoknak nem is jelentenek. A szülők a sok felderítetlen eset miatt más módszerekhez folyamodnak, hogy megóvják gyermekeiket. Sokukat körülmetéltetik, vagy fülbevalót kapna, mert a sámánok az ilyen gyerekeket tisztátalannak tartják.

Egy volt boszorkánymester, aki jelenleg az emberek feláldozása ellen kampányol azt mesélte, hogy egy konzultációért mintegy 500.000 ugandai schillinget (mintegy 45.000 Ft) kérnek. Volt olyan, aki naponta háromszor is elment ilyen áldozatbemutatásra. A jelenséget magyarázva a Bibliára, a Teremtés Könyvére hivatkozott, amikor Isten kérte Ábrahámtól, hogy áldozza fel a fiát.

Az ország etikai minisztere James Nsaba szerint visszamenőleg nem tudják büntetni a sámánokat, de a perbe fogottak tárgyalásain fel tudják használni a túlélők vallomásait.

Sperito Bisekwa bűnösnek vallotta magát. Jelenleg az ítéléthirdetésre vár a Kanani elleni gyilkossági kísérletért és Sylvia meggyilkolásáért. A gyermekek apja borzasztóan zaklatott az eljárás miatt, szerinte a megérdemelt büntetésként kizárólag a halálos ítélet a megfelelő. „Azt akarjuk, hogy a halálbüntetésével példát statuáljunk.”- mondta Joseph Nankunda 48 éves marhatartó. A gyilkosságokat meg kell valahogy fékezni, de ehhez kevés, ha csak a szentélyeket pusztítjuk el.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez