Háborús bűnök, megcsonkított áldozatok Kongóban

Az ENSZ emberi jogi szervezete háborús bűncselekménynek minősítette az ADF ugandai iszlamista lázadószervezet mészárlását a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) jelenleg a legerősebb és legaktívabb lázadó szervezet a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régiójában. Az ADF harcosai 2014 utolsó negyedévében 35 falut támadtak meg és gyújtottak fel. Emellett 237 civilt mészároltak le brutális kegyetlenséggel, köztük 65 nőt és 35 gyermeket.  A vérengzést bozótvágó késekkel, kalapácsokkal és egyéb fegyverekkel hajtották végre az ugandai szélsőségesek. Az áldozataik többségét előbb megcsonkították, majd megölték őket, de voltak olyanok is, akiket csak hagytak elvérezni. Szemtanúk elmondták, hogy az ADF fegyveresei több áldozat torkát elvágták, míg sokakat menekülés közben lőttek le, vagy rájuk gyújtották otthonaikat és hagyták, hogy elevenen megégjenek. Túszaikat pedig rabszolgáságba kényszerítették. Emellett sok nőt és fiatal lányt tömegesen erőszakoltak meg. Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint az ADF által elkövetett borzalmak háborús bűncselekménynek minősülnek.

Az ugandai lázadószervezet vezetőjét egyébként egy hónapja tartóztatták le Tanzániában Az ugandai és a kongói kormány egyaránt kéri a hadúr kiadatását, hogy bűnei miatt felelősségre vonják. A kongó hadsereg még tavaly átfogó offenzívát indított az ADF ellen. A szélsőséges milíciát több helyen sikerült visszaszorítani és meggyengíteni, de ennek ellenére még mindig komoly veszélyt jelent a térségben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez