10 év alatt 140 millió gyermekmenyasszony

Gyermekjogi aktivisták egyhangúan a szigorúbb törvényi szabályozást mellett léptek fel a minap Kampalában. Állásfoglalásukat támogatta az Ifjúsági és Gyermek Szervezet (IDAY) és a Kampala Fővárosi Hatóság (KCCA). Uganda ugyanis az egyik olyan afrikai állam, ahol igencsak sok kislány megy férjhez jóval azelőtt, hogy valójában érett lenne erre.

 Amennyiben a gyermekházasságok továbbra is a jelenlegi trendeknek megfelelően alakulnak, évente világszerte 14,2 millió kislány megy majd férjhez 2011 és 2020 között – állítja az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA). Ez minden egyes napon 39 ezer, tizennyolc éves kora előtt házasságra lépő leányt jelent. A számítások szerint ráadásul ebből a 140 millió kislányból 50 millió még a 15. életévét sem tölti majd be.
Dr. Ian Clarke, aki annak a kerületnek (Makinde) a polgármestere, ahol a Hungarian Trade and Cultural Center (HTCC „magyar ház”) is található Kampalában azt mondta, hogy minden érdekeltnek törekedni kell arra, hogy minél több eszközt vessenek be ez ellen az elfogadhatatlan „társadalmi norma” ellen. Kihangsúlyozta, hogy ez elsősorban az ország vezetésének a felelőssége. Célul tűzte ki, hogy a törvényi, az emberi, a társadalmi és szocializációs hálózatot szorosan összefonódva kezeljék az iskolai és a szülői közösséggel. Cél például az alapfokú iskolai oktatáshoz való hozzáférés biztosítása, a közösségi vezetők meggyőzése a kislányok oktatásának előnyeiről, valamint a gyermekbarát és informatív egészségügy megteremtése. Kiemelte a társadalmi változásokban rejlő közösségépítő lehetőségeket, továbbá a közösségfejlesztés, és közösségi fejlesztés, mint eszköz és módszer, hogyan járul hozzá jelen társadalmi és gazdasági problémák megoldásához, hogyan változtatja meg az életminőséget, milyen hatása lehet a közösségfejlesztő folyamatban résztvevők későbbi személyes életére.
IMG_0729
Az aktivisták és Fred Kakembo az IDAY elnöke nemcsak a törvény meglétének fontosságát hangsúlyozta, hanem ezek szigorú nyomonkövetését is feltételként szabta meg. Bár elvileg a világon mindenhol tiltják a jogszabályok a gyereklányok férjhez adását, a hatóságok több ázsiai és afrikai országban szemet hunynak a szokás felett. Ugandában mostantól megengedhetetlen lesz ez a gyakorlat, ami elrabolja lányok millióinak a gyermekkorát, élethez való jogait és méltóságát! A gyermekházasság – vagyis a 18. életév előtt kötött házasság – bár egyaránt vonatkozik a fiúkra és a lányokra, a gyakorlatban azonban mégis lényegesen többször érinti a fiatal lányokat. A gyermekházassággal a lányok számos joga sérül, és több szempontból válnak veszélyeztetetté: gyakorlatilag véget érnek a leánygyermek tanulmányai, elzárják a leánygyermekeket a szakképzettség és életvezetési készségek megszerzésének lehetőségétől, kiteszik őket a túl korai terhesség, szülés és anyaság veszélyeinek, még mielőtt fizikailag és pszichikailag felkészülne ezekre, és nem utolsó sorban fokozódik a házasságon belüli erőszak és a HIV-fertőzés kockázata.
IMG_0728
Noha a 18. életév betöltése 158 országban feltétele a házasságkötésnek, a törvényeket ritkán tartják be, hiszen sok helyen a fiatal gyermekek házasságának hagyományai és az ezeknek megfelelő társadalmi normák még mindig erősebbek, főképp a szegény közösségekben.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez