Miért hálás Ugandában a rendőrség a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központnak?

A Magyar Ház ugandai központjának megnyitásától kezdve kifejezetten törekedett az együttműködésre a helyi közösségekkel. Az együttélés komfortosabbá tétele mellett a biztonság erősítése is minden közösség elemi érdeke.

Az ugandai rendőrség is arra törekszik a „Community Police” programjával, hogy a lakossággal a viszonyát harmonikusabbá tegye, rendvédelmi feladatait a polgárokkal együttműködve végezze. Ebben segített a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) a fővárosban és a kelet-ugandai Elgon körzetben.

A HTCC ház a rendőrség direkt támogatásában vállalt szerepet, például „uni-potok” (pihenő mobilházak) építésével, a rendőrségi állomások bútorainak beszerelésével, speciális képzések kiajánlásával (így ugandai rendőrtisztek magyarországi képzésével). A közösségi rendőrség bemutatását és annak pozitív tapasztalati anyagát publikáló könyv kiadását is részben a központ támogatta.

A közösség biztonságát indirekt módon támogató missziókat a kereskedelmi és kulturális központ minden esetben a sporton keresztül valósította meg. Az Ugandai Taekwondo Szövetséggel közösen például több sportrendezvényt, önvédelmi oktatási programot és eseményt rendezett az elmúlt három évben. Magyar küzdősport-gálákon több ugandai kiválóság is részt vett, mint például Patricia Apolot, a „Fekete Gyöngy”.

A Magyar Afrika Társasággal (AHU) közösen focilabdákat és egyéb sporteszközöket, védőfelszereléseket adományozott a HTCC több, fiatalokat tömörítő vidéki közösségnek vagy induló sportkluboknak, bűnmegelőzési célzattal.

Az Ugandai Rendőrség nagyrabecsülése jeleként oklevelet adott át a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) ugandai vezetőjének, Lukács Balázsnak. A támogatásokat és az együttműködést nagyra értékelő oklevelet egy májusi rendezvényen készült átadni az országos rendőrfőkapitány, Kale Kayihura, de erre csak most hétvégén kerülhetett sor a Mbaléban (Kelet-Uganda) megrendezett bűnmegelőzési labdarúgó kupán. Gratulálunk a Magyar Háznak és további sikeres programokat kívánunk!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez