Találkozás a japán zenével

Talán kevesen tudják, de a Japánért rajongók igen sokan vannak Magyarországon. Erre a szubkultúrára általában igen furcsán néznek nálunk, de az ázsiai kultúrákkal és emberekkel szembeni előítéleteket áttörve egyre több fiatalt ragad meg a japán vagy a dél-koreai zenei világ.

Egy New York-i újságíró a nyár elején ellátogatott Japánba. A feladata az volt, hogy találjon öt olyan zenei videót, amit szívesen megosztana az olvasóival. Az újságíró szűz szemmel tekintett a japán zenei kultúrára. Azt mondja: kutatás még sosem volt ennyire szórakoztató.

A következő 5 videoklip tehát eme kutatásnak az eredménye. Fontos azonban tudni, hogy a japán zenei világ az egyik legrétegeltebb kultúra a világon. Ez azt jelenti, hogy számos zenei műfajnak több alfaja, árnyalt módozata van jelen a zeneipartól egészen az utcazenészekig. Nem a tradicionális zenéről beszélünk. Szóval a következő öt klip mondhat ugyan valamit Japánról, de az országot belőlük megítélni nem lehet. Ízelítőnek viszont érdekesek.

Shiggy Jr. – Summer Time Love

Az első zenei videó olyan, mint egy főzőshow, malibui Barbie-hangulattal és egy rendhagyó szerelmi történettel. Mintha egyfajta kaliforniai álom valósulna meg benne. A pufók lány átváltozik vékonnyá, és beleszeret a tengerpart legjobb pasijába. Tipikus, ugye? Nos, a japánoknál, ami a kultúrák befogadását illeti, nincs tabu. Ha valami megtetszik nekik, akkor behozzák. Így keveredhetnek a keleti és nyugati ünnepek, szokások, használati tárgyak stb. A videoklipekben, a zenék műfajában is elég sok mindent vesznek át a Nyugattól, ami majmolásnak tűnhet  ugyan, de sok esetben az alaphangzás apró megváltoztatásával olyan zenét kapunk, ami se nem japán, se nem nyugati, hanem valamilyen egyveleg. Ezt aztán lehet szeretni, vagy éppen utálni. Ízlés dolga.

Ircle – Kaze no Naka de Kimi o Mitanda

Az Ircle egy huncut kalandra invitál Tokióban. A dal címe „Láttalak a szélben”. A videoklip egyszerű és nagyszerű: száguldozás a városban, rajongókkal és bulival. Kell más egy fiatalnak? Az általában visszafogott, szigorú társadalmi keretek között élő emberek számára az ilyen jellegű, szabadságérzetet bemutató klipek igen népszerűek lehetnek. Kicsit megkönnyítik a hétköznapokat.

Hocori – God Vibration

Hocori a klipjében nagyon egyszerű módot választott: egy férfi táncol a térben. Benned milyen érzéseket kelt? A tánc nem csak ügyes, de külföldieket szerepeltetni japán videoklipekben mindig jó üzlet, hiszen az ilyesmi mindenki számára érdekes. Mivel Japán szigetország,  őszintén szólva keveset tudnak ott a Nyugatról és az emberekről. Bár a nyugati kultúra jelen van Japánban, az csupán a popkultúra beözönléséből: divatból, Starbucks-ból, McDonald’s-ból vehető észre.

LLLL – Holy Lust

Ez a klip a digitális művészet egy formája. A koncepció lényege, hogy mi az, amit a furcsa zene közben a képekben látni vélünk. Önismeret, pszichológia, hatásgyakorlás japán módra.

Dempagumi.inc – MUnasawagi no Himitsu?!

Végül pedig itt a klasszikus japán téma: kislányok, vékony hangok és cukiskodás. Ezek a fiatal lányok reménytelenül romantikusak, hisznek a tiszta érzelmekben és énekelnek is erről. Persze valahogy előkerül a viszketés elleni krém is, hogy ne legyen olyan egyszerű a történet. Cuki lányokból álló énekes idolcsapatokat egyébként minden második sarkon találni Japánban. Miért? Mert nem csak szépek, aranyosak, de minden japán embernek a fiatalságot, az ártatlanságot jelentik.

+1 Greeeen – Aiuta

Végül egy személyes kedvenc egy olyan együttestől, amelyik mindig érdekes és mély klipeket készít. Ebben egy nagyon egyszerű, mégis sokatmondó ötlet látható. Egy fiú és egy lány találkozik a tengerparton, de a köztük lévő falakat nagyon nehéz áttörni. Mindenki érzett már így, igaz?

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez