Ha elkapja a MERS-t, adunk 3 ezer dollárt

Ezt mondják a dél-koreai tisztviselők a külföldi turistáknak. Ha valaki elkapja a szörnyű betegséget, azt anyagilag kárpótolják. A cél, hogy a turisták az országban maradjanak.

Járvány van Dél-Koreában. A múlt hónapban több mint 150 ember kapta el a MERS-vírust, közülük 14-en meghaltak. Ennek eredményeként a külföldiek tömegével hagyják el az országot, így a turizmus óriási károkat szenved. Hogy ezen segítsenek, Dél-Korea turisztikai minisztériuma kissé szokatlan döntést hozott: 3 ezer dollárt fizet a turistáknak, ha azok elkapják a MERS, a közel-keleti légzőszervi szimptóma vírusát az országban.

Jelenleg úgy tudják, hogy egy 68 éves dél-koreai férfi okolható az ottani járvány kitöréséért, aki nemrég tért vissza közel-keleti útjáról. Azóta több ezer embert karantén alá helyeztek, és csaknem 3 ezer iskolát zártak be, a betegség terjedésének kockázata miatt.  Ez az eddigi legnagyobb MERS-járvány azóta, hogy a betegség 2012-ben Szaúd-Arábiában először terjedt át emberekre.

Ez még persze nem minden. Közben több, mint 100 ezer külföldi turista mondta le dél-koreai útját. Ez szörnyű hír egy olyan országban, amely jellemzően több mint egymillió külföldi turistát fogad egy átlagos hónapban.

Annak érdekében, hogy ösztönözzék a turistákat, a minisztérium a héten nyilatkozatot adott ki: eszerint 3 ezer dollár kap az a külföldi turista utazási és kórházi költségekre, aki megfertőződik a vírussal Dél-Koreában. A terv június 22-én lép életbe.

Ez kissé merész: egy 3 ezer dolláros ajánlat jónak tűnhet ugyan, de tekintve, hogy a tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó MERS-fertőzés halálozási aránya átlagban több mint 40 százalékos, már nem is látszik annyira kifizetődőnek a dolog. A kérdés az, hogy a külföldi turisták mennyire vállalják a kockázatot, illetve kárpótlást jelenthet-e a támogatás megbetegedés esetén?

Egy külföldi internetező hozzászólása:

Ha Dél-Koreában leszek beteg, azt hiszem, az a minimum, hogy fizetik a kórházat, vagy a hazautamat. A pénz ilyen esetben igen csekély vigasz.”

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez