A csokinkból sem kérnek az oroszok?

Még a leállítása is felvetődött, akkora bajban van az orosz édességipar a szankciós politika miatt. Hogy mentsék a helyzetet, a csokoládét is felveheti az embargós-listára Moszkva.

Az ukrán válság miatt bevezetett nyugati korlátozásokra válaszul Oroszország tavaly augusztusban tilalmat vezetett be az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Norvégiából, Kanadából és Ausztráliából érkező egyes élelmiszerekre. Mivel a geopolitikai helyzet nem változott, Brüsszel félévvel (2016 januárjáig) meghosszabbítja oroszellenes szankcióit. Miközben Moszkva is hasonló lépést fontolgat, egyre nehezebb helyzetbe sodródik az orosz édességipar.

A rubel devalvációja és a korlátozott nyersanyag import miatt a gyártók már tavasszal kilátásba helyezték a termelés leállítását. A legnagyobb probléma az, hogy a csokoládékészítés több mint fele a külföldi hozzávalókra épül – magyarázza a Kommerszant orosz napilap. A szankciók hatására a mogyoró – a csokoládék egyik legfontosabb összetevője – 79, a kakaó-termékeké pedig 50 százalékkal drágult az elmúlt egy évben. Az orosz statisztikai hivatal, a Roszsztat adatai szerint csak márciusban 21,3 százalékkal, azaz 7,500 tonnával csökkent a csokoládé termelés Oroszországban.

A helyzet javítására az orosz állat-, és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője, Szergej Dankvert tett javaslatot a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Szerinte a csokoládét is fel kellene venni az élelmiszerembargós listára. A kakaóból és csokoládéból készült termékek, a kávé, a kekszek és sütemények ugyanis továbbra is szabadon importálhatóak Oroszországba.

Hogy mennyire szívleli meg az ötletet a Kreml, azt egyelőre nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter arról tájékoztatta az állami RIA Novosztyi hírügynökséget, hogy Brüsszelhez hasonlóan Moszkva is meghosszabbítja az embargót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez