A csokinkból sem kérnek az oroszok?

Még a leállítása is felvetődött, akkora bajban van az orosz édességipar a szankciós politika miatt. Hogy mentsék a helyzetet, a csokoládét is felveheti az embargós-listára Moszkva.

Az ukrán válság miatt bevezetett nyugati korlátozásokra válaszul Oroszország tavaly augusztusban tilalmat vezetett be az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Norvégiából, Kanadából és Ausztráliából érkező egyes élelmiszerekre. Mivel a geopolitikai helyzet nem változott, Brüsszel félévvel (2016 januárjáig) meghosszabbítja oroszellenes szankcióit. Miközben Moszkva is hasonló lépést fontolgat, egyre nehezebb helyzetbe sodródik az orosz édességipar.

A rubel devalvációja és a korlátozott nyersanyag import miatt a gyártók már tavasszal kilátásba helyezték a termelés leállítását. A legnagyobb probléma az, hogy a csokoládékészítés több mint fele a külföldi hozzávalókra épül – magyarázza a Kommerszant orosz napilap. A szankciók hatására a mogyoró – a csokoládék egyik legfontosabb összetevője – 79, a kakaó-termékeké pedig 50 százalékkal drágult az elmúlt egy évben. Az orosz statisztikai hivatal, a Roszsztat adatai szerint csak márciusban 21,3 százalékkal, azaz 7,500 tonnával csökkent a csokoládé termelés Oroszországban.

A helyzet javítására az orosz állat-, és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője, Szergej Dankvert tett javaslatot a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Szerinte a csokoládét is fel kellene venni az élelmiszerembargós listára. A kakaóból és csokoládéból készült termékek, a kávé, a kekszek és sütemények ugyanis továbbra is szabadon importálhatóak Oroszországba.

Hogy mennyire szívleli meg az ötletet a Kreml, azt egyelőre nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter arról tájékoztatta az állami RIA Novosztyi hírügynökséget, hogy Brüsszelhez hasonlóan Moszkva is meghosszabbítja az embargót.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez