Oroszországban készítettek francia sajtot, be is mutatták Párizsban
Egyszerűen kitűnő – lelkendezett az oroszországi francia sajtról az orosz nagykövet Párizsban. Hogy a franciáknak hogy ízlett, azt nem részletezte a RIA Novosztyi állami hírügynökség.
Lassan két éve böjtölni kényszerülnek a sajtimádók Oroszországban. Agresszív Ukrajna-politikája miatt az Európai Unió mellett más nyugati országok is szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben 2014 tavaszán. Erre válaszul Moszkva embargóval korlátozta ezen államok élelmiszer-importját 2014 augusztusában.
Emiatt a sajtimport kilencedére csökkent tavaly a 2014-es képest – állapította meg az orosz mezőgazdasági minisztérium. A tejtermelők nemzeti szövetsége viszont arról számolt be, hogy Oroszországban négyszer több sajtot állítottak elő tavaly 2014-hez képest.
Egyetemek és kisvállalkozások is lecsaptak a piaci résre és kísérletezni kezdtek. A Szamarai Állami Műegyetem például kéksajtot, a maszlovkai sajtkészítők pedig francia sajtot állítottak elő. A nyugat-oroszországi település termékét először a moszkvai francia, majd a párizsi orosz nagykövetségen mutatták be.
A francia sajt készítésének titkát egy korzikai házaspár mutatta be a maszlovkaiaknak, akik orosz tejjel alkalmazták a technológiát – mesélte Vlagyimir Borev sajtkészítő.
Ugyanakkor a franciáknak nem kell félniük az orosz konkurenciától, hangsúlyozta a maszlovkai francia sajt párizsi bemutatóján Alekszandr Orlov orosz nagykövet. Éppen ellenkezőleg, hiszen így a francia sajtok ízét széles körben megismerheti az orosz közönség.
Kép: Wikimedia Commons
1 hozzászólás ehhez a cikkhez
RonaGyuri
Ezt csak olyanok gondolják komolyan, akiknek lövése sincs a sajtokról. Már elve olyan, hogy francia sajt egy fikció, minden környéknek eltérő sajtjai vannak. Szinte mindenütt a világon (incl. szerte az országban is) készítenek “Camembert” -et, köztük egész jókat is, de ettől még Normandie az igazi! =))