Kék, büdös és orosz, mi az?

Mit tenne, ha beláthatatlan ideig megfosztanák kedvenc csemegéjétől? A kérdés nagyon is reális a szankciók sújtotta orosz sajtimádók számára. A választ a Szamarai Állami Műegyetem adta meg.

Agresszív Ukrajna-politikája miatt az Európai Unió és több nyugati ország gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben 2014 tavaszán. Erre válaszul Moszkva embargóval korlátozta ezen államok élelmiszer-importját tavaly augusztus végén.

A külföldi gazdák vállalkozásaik sorsa, az orosz vásárlók pedig a finomabbnál-finomabb falatok hiánya miatt háborogtak. A jajveszékelés figyelembe vétele helyett örömre buzdított a Kreml. Szerinte ugyanis felvirágoztatják a hazai ipart az egymásnak feszülő büntetőintézkedések.

Hogy is van ez a sajtokkal? Az tény, hogy Oroszországban is sok rajongójuk van a francia, illetve a kéksajtoknak. Ők viszont most böjtölni kényszerülnek. A Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint a külföldi sajtok importja idén a kilencedére (41.000 tonna) csökkent a tavalyihoz (385.000 tonna) képest. A tejtermelők nemzeti szövetsége viszont arról számol be, hogy Oroszországban négyszer több sajtot állítottak elő az idén a korábbi időszakhoz képest.

Ezt a fejlődést valószínűleg tovább serkenti majd a Szamarai Állami Műegyetem legújabb vívmánya. Orosz sajtból, orosz berendezéssel készítettek ugyanis kéksajtot. A szakemberek a szokásos tejalvasztó enzim, a kovász és a tankönyvekben leírt módszerek sgítségével olyan penészes sajtot nyertek, ami külsőre és ízre is szinte teljesen azonos a német dorbluval – tájékoztatta az egyetem rektora, Vlagyimir Baharev a RIA Novosztyi állami hírportált.

Az utánzat kifejlesztésén április óta dolgoztak, ám a megfelelően penészes sajtot csak mostanra sikerült kikísérletezni. Hogy az orosz kéksajt mikor és mennyiért kerül a boltokba, egyelőre nem tudni. Viszont a szamarai kutatók nem álltak le, a svájci keménysajt és az olasz mozzarella analógiáját is elkészítették már, sőt hamarosan a ricottával is megpróbálkoznak.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez