Vigyázó szemetek Pétervárra vessétek! Juncker és a Leningrad a nemzetközi gazdasági fórumon

A tavalyihoz képest jóval több külföldi cég és magas rangú politikus regisztrált az idei Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra. A legnagyobb várakozás Vlagyimir Putyin beszédét övezi, vajon hajlandó-e a változásra az orosz gazdaság. Emellett azt is rebesgetik, hogy a mocskos szájú zenekar, a Leningrad is fellép.

Szentpéterváron 1997 óta rendezik meg minden év júniusában a jelentős Nemzetközi Gazdasági Fórumot (PMEF). Az idén húsz éves fórum holnap kezdődik a második orosz fővárosban, és igen nagy várakozás övezi.

Ugyanis a Krím-félsziget annektálása után nem ajánlották a részvételt a cégeknek a nyugati kormányok. Most viszont változni látszik a trend. Míg tavaly csupán 319, az idén 500 külföldi cég látogat el a fórumra. Köztük lesz például az ExxonMobil, a Boeing, a Pirelli, a Carlsberg, a Nestle, a BP, a Shell, de az Alibaba is. Oroszországot mintegy 600 vállalkozás képviseli majd.

A cégóriások mellett jelentős politikusok is ott lesznek a hétvégén, például az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker. Utóbbi részvétele nem kis csodálkozást váltott ki a nemzetközi sajtóban. Jean-Claude Juncker ugyanis két héttel azelőtt utazik Szentpétervárra, hogy Brüsszel eldöntené, meghosszabbítja-e a gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben.

Valójában a külföldi résztvevők egyértelmű képet szeretnének kapni, mit várhatnak a jövőben az orosz gazdaságtól, érdemes-e befektetniük. Ezért nagyon nem mellékes, miről beszél majd Vlagyimir Putyin „Az új gazdasági valóság küszöbén” című plenáris ülés keretén belül péntek délután. Vajon továbbra is a makrogazdasági stabilitásról fog ígérgetni, vagy konkrét programot ad a növekedésre és a tulajdonjogok védelmére? – teszi fel a kérdést a tekintélyes gazdasági napilap, a Vedomosztyi ma reggeli cikke.

A komoly előadások és tárgyalások mellett kulturális programot is szervez a fórum minden évben. Az idei nagykoncertet a vulgáris szövegeiről és társadalomkritikáiról ismert Leningrad adja majd – tájékoztatta a Radio Baltikát a zenekar menedzsere, Dmitrij Gugucskin. Már önmagában ez a hír is meglepő. Az viszont még inkább, hogy a fórum résztvevői 100.000 rubeles (422.000 forint) jegyáron hallgathatnák a Leningradot.

Mivel sem a fórum, sem a zenekar honlapján nem szerepel az elvileg péntek estére tervezett koncert, feltételezhetően csak viccről van szó. Azt viszont nem írja az orosz sajtó, ki és miért találta ki, hogy éppen Szergej Snurov együttesének kellene szórakoztatnia a gazdasági szakembereket.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez