Lehet, hogy csak órák kérdése Palmüra pusztulása

Az Iszlám Állam emberei aláaknázták a világörökségi listán szereplő szíriai Palmürát.

Taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoport fegyveresei az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai Palmüra romvárosának a területén – közölte egy ellenzéki szervezet vasárnap.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai, nem tudni, hogy a történelmi emlékhely megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk.

“Az előző napon rakták le a robbanószerkezeteket. Néhányat a római amfiteátrum körül is elhelyeztek, de még nem tudjuk a valós okokat” – közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon “a sivatag mátkája” volt. (HVG/MTI)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez