A kurdok győzhetik le az Iszlám Államot

A dzsihádisták tavaly szerezték meg a szíriai kormányerőktől azt a katonai támaszpontot, amelyet most a kurd erők elfoglaltak. Az offenzívát az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásai is segítették.

Az előrenyomuló kurd erők elfoglaltak egy katonai támaszpontot az Iszlám Államtól (IÁ) a szélsőséges szervezet fellegvárának számító észak-szíriai Rakka tartományban – közölte hétfőn este a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) egyik szóvivője.

Redur Xelil szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a YPG harcosai kiűzték az IÁ-t a Líva 93 nevű bázisról, amelyet a dzsihádisták tavaly szereztek meg a szíriai kormányerőktől. A támaszpont Aín-Issza város közelében, az IÁ fővárosának számító tartományi székhelytől, Rakkától mindössze 50 kilométerre fekszik.

A kurd erők offenzíváját az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásai is segítették – közölte a szóvivő.

Rámi Abder-Rahmán, a konfliktust helyi informátorain keresztül figyelemmel követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet vezetője szerint a YPG Rakka tartománybeli sikerei azt jelzik, hogy az IÁ saját hátországában is kezd összeomlani.

Ezzel párhuzamosan Washingtonban az Egyesült Államok védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az Iszlám Állam által megszállva tartott iraki Moszulban egy amerikai légicsapás végzett a dzsihadista szervezet egyik olyan tagjával, akinek köze volt a bengázi amerikai konzulátus elleni 2012-es terrorakcióhoz.

A líbiai polgárháború utáni zavaros időkben elkövetett merényletben annak idején négy amerikai állampolgár, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez