30 ember halálát okozta két kamaszlány

Felrobbantotta magát két lány hétfőn Észak-Nigéria legnépesebb városában egy zsúfolt mecset közelében, mintegy 30 ember meghalt – közölték szemtanúk.

Ez volt a negyedik öngyilkos merénylet júniusban a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport szülőföldjének és erősségének számító Maiduguriban.

Idi Idrasa halkereskedő azt mondta, hogy az egyik kamaszlány a halpiac közelében lévő mecsetnél hozta működésbe a pokolgépet. A mecsetben számos hívő volt a délutáni imán a ramadán, a muzulmán böjti hónap alkalmából. A másik kamaszlány távolabb robbantotta fel magát, és az a pokolgép a csak a merénylő életét oltotta ki.

Egy polgári védelmi illetékes szerint legalább 30 holttestet találtak a merénylet színhelyén. A hadsereg oldalán az iszlamisták ellen harcoló helyi milícia egyik tagja szerint legalább ötvenen megsebesültek.

A Boko Haram lányok és nők százait rabolta el, és a női merénylők számának növekedése miatt nőtt az aggodalom, hogy a foglyaikat öngyilkos merényletekre kényszerítik. Egy bombaszakértő szerint a lányok és nők testére erősített robbanószerkezetek távirányításúak, a merénylők nem tudják befolyásolni a robbantást.

A Boko Haram növelte a támadások számát, amióta az ország új elnöke, Muhammadu Buhari bejelentette, hogy a fővárosból, Abujából a Borno szövetségi államban fekvő Maiduguriba helyezik át a katonai főparancsnokság székhelyét.

Csütörtökön az iszlamisták a szomszédos Niger két településére támadtak, legalább negyven embert megöltek, egy hete pedig a csádi fővárosban, N’Djamenában robbantottak pokolgépeket két rendőrségi épületnél. A terroristák első csádi merényletének legalább 33 áldozata volt.

A lázadó csoport – az Irakban és Szíriában jelentős területeket elfoglaló Iszlám Államhoz hasonlóan – szintén “kalifátust” akar létrehozni a térségben, ahol a saría, az iszlám törvénykezés lenne érvényben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez