A hely, ahol nagyon szeretik a magyar turistákat

A magyarok legkedveltebb úti céljai között Dubrovnik a hatodik, a legfrissebb turisztikai adatok szerint. Horvátországba csábít egy újonnan megjelenő regény is: az Adriai Káprázat.

Munkája miatt húsz év után tér vissza Dubrovnikba a Reuters tudósítója, Chris Valentine – így indul az Adriai Káprázat című könyv fülszövege. Különös szerelmi háromszöget, Délszláv háborús titkokat és kalandokat ígér a történet, amelynek szerzője Lendvai Béla.

Az MTI tudósítójaként az író úgy ismeri már Horvátországot, mint a tenyerét. Nem is ez az első könyve a témában. Az Adriakék, tengerzöld című riportkötete 2012-ben jelent meg. A mostani regény keletkezéséről személyesen faggattuk a szerzőt az Álomgyár kiadó könyvbemutatóján a Lipócia Bisztróban.

Kis híján egy szívinfarktus előzte meg az Adriai Káprázat kéthéttel ezelőtti kiadását. Már nyomdakész állapotban volt a kézirat, amikor az első kiadó, az Ulpius csődbe ment. A regényt végül az Álomgyár kiadó karolta fel a Terra Reisen és a Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével. A történet már a szerkesztőt, Bakay Dórát is annyira megragadta, hogy rögtön arra kérte Lendvai Bélát, ajánljon neki egy jó szállodát Dubrovnikban.

Persze nagykanizsai újságíróként nem nehéz jól ismerni az Adriát. Az évtizedes személyes tapasztalatokon túl könyvek, hírügynökségi jelentések és a Délszláv háború szemtanúitól hallott beszámolók is segítették a szerzőt.

A sok-sok pozitívum ellenére aligha növeli meg jelentősen az Adriára látogató magyarok számát a könyv – nyilatkozta a Terra Reisen utazásszervező iroda magyarországi képviselője, Csákány Csaba. Inkább a márkaépítésében lehet nagy segítsége Dubrovniknak és Horvátországnak.

Bár már felvetődött a könyv horvátra fordítása, komolyan még nem tárgyalnak róla – tájékoztatott a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi képviseletének vezetője, Marin Skenderovic. Arról viszont már határozottan mesélt, mennyire szeretik a magyar turistákat Horvátországban. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy mi nemcsak egy hétvégére ugrunk le, hanem legalább egy hetet szánunk az ottani nyaralásra. A másik pedig a magyarokra jellemző elegancia és kedvesség.

Kép: Dubrovnik (Wikipedia)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez