Dance Revolution: 67 év után szabad a tánc

Japánban bejelentették, hogy jövőre megszüntetik a hírhedt tánctilalmi törvényt. Vagyis 2016-ban már szabad lesz a tánc egész éjjel. Ez 67 éven keresztül tiltott gyümölcs volt.

Tavaly mi is kielemeztük a japán tánctilalmat töviről hegyire. IDE kattintva elolvashatja ennek a hátterét. Miután évekig forrongó vita folyt a táncklubok és a kormány között, a japán kormány a múlt héten megszavazta az 1948-as „fueiho” törvény megszüntetését – ez a klubokban, bárokban tiltotta az éjfél utáni táncmulatságot.

A jogszabály célja a második világháború után az volt, hogy véget vessen a prostitúciónak, amiről azt gondolták, hogy ott van jelen, ahol táncolni lehet. Különleges engedély nélkül tilos lett a tánc az országban éjfél után. A törvényt viszont mindig nehéz volt érvényesíteni, és évtizedekig a rendőrségre hárult a feladat, hogy betartassa azt. Az éjszakai razziák azonban durva harcokká fajultak a mulatozók és a rendőrség között. 2010-ben egy 22 éves oszakai diák egy ilyen verekedésben halt meg. Ez vezetett oda, hogy később sok DJ-t és klubtulajdonost letartóztattak, valamint rengeteg klubot bezártak.

Zenészek és zenekedvelők kezdték el felemelni a hangjukat az elmúlt években a tánctilalmi törvény megszüntetéséért. A „Táncoljunk” kampányt a híres japán zenész és zeneszerző, Szakamoto Rjuicsi vezette, aki 150 ezer aláírást gyűjtött, hogy végleg eltöröljék a szabályozást. 2014-ben egy parlamenti képviselőkből álló pártsemleges csoport nyújtotta be javaslatot a törvény eltörlésére.

Japan-dance-1

A legtöbb újság és hírportál szerint azonban néhány korlátozás még mindig érvényben marad. Lehet ugyan majd táncolni éjfél után, de csak akkor, van a helyiségben megfelelő szintű fény. A kluboknak minimum 10 lux erejű fényt kell biztosítaniuk, ami megegyezik egy mozi világításával a vetítés előtt. Ennek célja, hogy visszaszorítsa a bűnözést (zsebtolvajok) és az illetlen viselkedést (zaklatók). A hatóságok állítólag rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy a klubok megfelelő mennyiségű fényt használnak-e.

A változás érdekes módon pont az olimpia előtt történik, amikor nagy valószínűséggel tömegével mennek majd a turisták az országba. Ők valószínűleg bulizni is akarnak, és nem szeretnének hazamenni éjfélkor.

japan-dance-club-AFP-640x480

Japán nem az egyetlen ország, ahol államilag korlátozzák a táncot. Idén márciusban Svédországban nyújtottak be hasonló törvénymódosítási javaslatot. Ott a „spontán tánc” nem engedélyezett, vagyis csak abban a klubban és bárban lehet felvenni a tánccipőt, ahol arra külön engedélyt kértek. A törvényjavaslat azonban megbukott, így még mindig szükség van Svédországban a kormány engedélyére a tánchoz.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez