Magyarok építenek kórházat Ugandában

A magyarok Uganda egyik legelmaradottabb részén, Nakaseke körzetben létesítenének kórházat, ahol csak nagyon kevesen részesülnek egészségügyi ellátásban – közölte az ugandai newvision napilap.

Az építkezés három fázisban valósulna meg, és ha minden a tervek szerint halad, akkor következő év áprilisban végeznének a munkálatokkal – mondta Lukács Balázs, a kampalai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vezetője. Magyarországról már többen is jelezték, hogy készek orvosi műszereket és egyéb eszközöket felajánlani az új egészségügyi létesítmény számára.

Jelenleg egy magyar önkéntesekből álló orvoscsoport is tartózkodik az országban, akik Dr. James Mutende kereskedelmi és ipari miniszter meghívására érkeztek Ugandába gyógyítani. A magyar orvosok számára Uganda nem ismeretlen terep, mivel a Magyar Afrika Társaság már tavaly is indított orvosi missziót az afrikai országba, és a mostani missziónak is a főtámogatója. A miniszter elmondta, hogy hálás a magyar orvosok jelenlétéért, és felszólította a térségben élők figyelmét arra, hogy használják ki az ingyenes egészségügyi vizsgálat lehetőségét.

A négyfős csoport egy hónapig tevékenykedik majd Mbaléban, ahol komoly szükség van a segítségükre. A térségben ugyanis gyakoriak a maláriás, hasmenéses és vérhas megbetegedések. A magyar önkéntesek emellett a helyi orvosoknak is besegítenek.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez