Kuvait gyászol és nyomoz

Három támadás három kontinensen, nagyjából egy időben. Kuvaitban ma gyásznap van a síita mecset ellen végrehajtott merényletben meggyilkolt 27 ember emlékére. A gyanúsítottak kihallgatása megkezdődött.

27 ember halt meg, és 227-en megsebesültek, amikor Kuvaitváros Szadek mecsetjében öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a pénteki imán. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Államnak elkötelezett egyik csoport jelentkezett. Jóllehet az IÁ támadott már síita mecsetekre másutt, például a szomszédos Szaúd-Arábiában és Jemenben is, Kuvaitban ez volt az első ilyen eset.

A közösségi médiában keringő fotókon holttestek hevernek a padlón a romok között. A kuvaiti nemzeti olajtársaság szóvivője közölte: megerősítették az olajlétesítmények védelmét, mert robbantásoktól tartanak. Egy parlamenti képviselő, aki szemtanúja volt a támadásnak, azt mondja: körülbelül 2 ezer hívő imádkozott a mecsetben, amikor egyszer csak robbanás hallatszott. “Az öngyilkos merénylő fiatal volt. Akkor sétált be a mecsetbe, amikor az imádkozók térdeltek. Úgy 20 éves lehetett”. A kuvaiti rendőrség azóta már azonosította is – közölte az al Arabiya televízió. A robbanás utáni felvételek a füstben úszó mecsetből véres fehér ruhában kiözönlő túlélőket mutatnak. Az állami tévében azt is látni lehetett, hogy az emír, Szabah al-Ahmad al-Szabah sejk ellátogatott a helyszínre. Azt mondta a Reuters tudósítójának, hogy a támadás célpontja a nemzeti egység volt, de a kuvaitiak erősebbek a terroristáknál.

Az Iszlám Állam nemrégiben arra hívta fel szövetségeseit, hogy hajtsanak végre támadásokat a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején – emlékeztet a BBC. A szunnita vezetés alatt álló 1,3 milliós Kuvait lakosságának harmada síita – a közösség tagjait az IÁ eretnekeknek tartja. Az Öböl Menti  Együttműködési Tanács főtitkára, Abdullatif bin Rashid al-Zayani  azt mondja: a kuvaiti robbantás rettenetes támadás volt az iszlám értékei ellen.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez