Ne legyen köze az egyháznak az államügyekhez!

Bár úgy tűnik, egyre szorosabbra fűződik az ortodox egyház és az állam viszonya Oroszországban, ennek társadalmi szintű támogatottsága azonban korántsem egyöntetű. Legalább is ez derül ki az állami VCIOM (Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ) legfrissebb kutatásából.

Az orosz alkotmánynak megfelelően folytatódjék az állam és az egyház szétválasztása – gondolja ezt az orosz társadalom 64 százaléka. Ez az adat 54 százalék volt nyolc évvel ezelőtt.

A szekularizáció kétharmados támogatottsága ellenére 47 százalék engedné, hogy az ortodox egyház befolyásolja a társadalom erkölcsi és lelki életét, de a politikait nem. Minden területen aktív szerepet szánna az egyháznak 12 százalék, 32 viszont ellenzi ezt.

A számok nem feltétlenül mutatják a valóságot. Mert bár hivatalosan világi az orosz állam, az utóbbi években egyre szorosabb kapcsolatokat ápol az egyházzal. Ennek legerősebb példája az a 2013-ban elfogadott törvény, amely tiltja a vallási érzület megsértését. Az ez alapján elítélteket közmunkával, 500.000 rubel (több mint 2,5 millió forint) pénzbírsággal vagy akár három év szabadságvesztéssel is büntethetik.

Kérdés persze, ki és mi alapján dönti el, hogy mi számít a vallási érzület megsértésének. A törvényalkotók előzetes ígéretei ellenére a tapasztalatok azt mutatják, könnyen vissza lehet élni a nem egyértelmű rendelettel.

Idén márciusban például a Tannhauser avantgárd feldolgozása miatt menesztették a Novoszibirszki Opera igazgatóját és egyik rendezőjét. Az opera modernizált változatában Jézus fiatal és “bűnös” éveiről készít filmet a címszereplő. Az előadást reklámozó egyik plakáton pedig egy meztelen nő lábai között van a keresztre feszített Jézus. A leghangosabban tiltakozó Tyihon metropolita nem látta a darabot.

Alig egy hónapja pedig az ellenzéki Dozsgy televízió újságírója, Kszenyija Szobcsak ellen indítottak nyomozást. Instagram adatlapján ugyanis hosszú álszakállban és papi öltözékben szerepelt egy képen, alatta a felírat: „Új, csodás riportot készítünk a Sznobnak (orosz újság – a szerk.). Találjátok ki, miről.”

A legnagyobb port kavaró eset persze a Pussy Riot punk-imája 2012 februárjából. A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban előadott dal miatt kétéves börtönbüntetésre ítélték a zenekar két tagját. Igaz, körülbelül egy év után szabadon engedték őket.

Kép: Az orosz elnökre várva (Wikimedia Commons)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez