Újra oroszlánok bömbölése fogja felverni a ruandai szavannákat

Tizenöt évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában a nagymacskákat, amelyekből hét példányt szállítanak ma a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába.

Tizenöt évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában az oroszlánokat, amelyekből hét példányt szállítanak hétfőn a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába.

A dél-afrikai Kwazulu-Natal tartomány két nemzeti parkjából öt nőstény és két hím érkezik Ruandába. Az állatokat repülőgéppel és teherautókkal szállítják, két hétig karanténban tartják, mielőtt szabadon engednék őket – jelentette be a hét végén a hét afrikai nemzeti parkot igazgató African Parks.

Bár az állatfajokban gazdag ruandai nemzeti parkot “ragadozóbiztos” kerítés övezi, az oroszlánokat műholdas nyomkövetővel látják el, megelőzendő, hogy esetleg lakott területre jussanak ki – közölte a nemzeti parkokat üzemeltető társaság.

Az oroszlánok újrahonosításától az idegenforgalom fellendülését és az ökológiai rendszer egyensúlyának javulását várják, közölte az áttelepítésben együttműködő Ruandai Fejlesztési Hivatal. Ruanda fő devizaforrása a turizmus.
Ruandában az 1990-es évén végén a jószágot féltve irtották ki az oroszlánokat az 1994-es népirtás után a szomszédos országokból visszatért földművesek, akik elfoglalták a gazdátlan nemzeti park területét.

A kontinens egyik leggazdagabb élővilágú rezervátumában, az Akagera Nemzeti Parkban egykor 230 példány élt a csúcsragadozóból. Az elefántokban, zsiráfokban, vízilovakban, bivalyokban, zebrákban és antilopokban bővelkedő nemzeti parkot tavaly 28 ezer látogató kereste fel.

A veszélyeztetett fajokról kedden közzétett friss jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhetőnek minősítette az oroszlánt, mert bár Afrika déli részén sikereket értek el a fajmegőrzésben, Nyugat-Afrikában “kritikusan veszélyeztetett” lett az állatok királya, és gyorsan csökken az állomány Kelet-Afrikában is.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez