Több mint 30 millió dollárért vették meg az egydollárost

Eredetileg 13-14 millió fontot vártak a bankjegyért, de aztán az este messze túlszárnyalta ezt a reményt. Végül 20,9 milliónál ütötték le a kalapácsot. Ami több mint 32 és fél millió dollár. Egyetlen egydollárosért.

A bankjegy persze nem egy közönséges egydolláros, hanem Andy Warhol 1962-ben készült munkája, az első kép a pop-art művész dollársorozatából. A One Dollar Bill (Silver Certificate) mellett a sorozat más darabjaira is licitálhattak a résztvevők a Sotheby’s esti londoni árverésén, amely rekordot döntött. Összesen 130,4 millió fontért keltek el rajta kortárs művészeti alkotások. Ez volt az eddigi legmagasabb összforgalmat elérő kortárs művészeti aukció Londonban

Andy Warhol mellett többek között Francis Bacon, Lucien Freud and Gerhard Richter munkái kerültek kalapács alá. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a favoritnak kikiáltott Bacon-képet, a Tanulmány a Pápa I.-hez című pápaportrét nem sikerült eladni. Az 1961-es alkotás 10 évvel ezelőtt 5,8 millió fontnak megfelelő 10 millió dollárért kelt el aukción, akkor ez volt az ír születésű művész életműrekordja. Azóta Bacon műveinek ára az egekbe szökött, a pápaportrét most az ötszörösére, 25-35 millió fontra árazták be. De, mint a Sotheby’s egyik vezetője mondta, ez nem annak a képnek az éjszakája volt. Az árverést Warhol nyolc munkája dominálta, melyekért összesen  34.3 millió fontot fizettek a vevők. A dollársorozat további 11 darabja ma kerül kalapács alá.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez