18 évet kapott a több száz menekült halálát okozó embercsempész

Egy szicíliai bíróság 18 évi börtönbüntetésre és tízmillió eurós pénzbírságra ítélte szerdán azt az embercsempészt, akit bűnösnek talált egy menekülteket szállító hajó 2013 októberében történt tragédiájában, melynek során 366 ember vesztette életét.

A harminchat esztendős tunéziai férfi, Khaled Bensalem ellen az volt a vád, hogy 2013. október 3-án akaratlanul is hozzájárult a tömeges halállal járó hajótöréshez, amelyet a fedélzeten általa gyújtott tűzzel okozott.

Az említett napon a Líbiából indult, 20 méter hosszú hajón közel ötszáz afrikai, főleg szomáliai és eritreai menekült utazott, de a járműbe víz kezdett szivárogni, majd kigyulladt, amikor segélykérő jelzőtüzeket gyújtottak a fedélzetén az éjszakában. A hajó később elsüllyedt Lampedusa partjától fél kilométerre. Az utasok többsége, 366 ember hullámsírban végezte.

A vádemelés során az ügyész szándékos emberölés miatt kérte a felelősségre vonást, de a bíró enyhítette a vádat, amennyiben a szándékosság tényét elvetette, ehelyett szándékos hajótörés, valamint embercsempészet következtében okozott halál vádját alkalmazva hozta meg a döntést.

A gyorsított eljárással így az előzőleg kért huszonhét évi elzárás helyett tizennyolc évre csökkent a kirótt börtönbüntetés. A tunéziai férfi a sajtónak elmondta, azért gyújtott tüzet, hogy segélykérő jelet adjon más hajóknak.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez