Gyerekeket küld vissza a pokolba az EU új migrációs stratégiája – jogvédők

A pénteken elfogadott új irányvonal az erősödő migrációt hivatott megfékezni, több szervezet szerint azonban annyit érnek el majd vele, hogy a gyerekeket és nőket is visszakényszerítik azok közé az embertelen körülmények közé, amik miatt elmenekültek.

A pénteki máltai csúcson a résztvevő országok vezetői egyöntetűen Líbia stabilitásának megteremtését tűzték ki célul, valamint annak az „üzleti modellnek” a megtörését, amellyel az emberkereskedők több mint félmillió, többnyire afrikai menekültet juttattak el Líbiából Olaszországba az elmúlt három évben.

A civilszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a jövőbeli intézkedések főként azokra a gyerekekre veszélyesek, akiknek a hazájukban az erőszak és a kényszermunka miatt teljesen bizonytalan és kiszolgáltatott sorsuk van.

„Visszaküldeni a gyerekeket egy olyan országba, amelyre inkább illik a földi pokol megnevezés, semmiképpen sem nevezhető megoldásnak” – kommentálta Ester Asin, a Save the Children brit jótékonysági szervezet munkatársa a tervezett intézkedéseket a The Local olasz kiadásában.

A stratégia egyik alappillére ugyanis azt is magában foglalja, hogy a tervezett segélyből a líbiai parti őrség képzését és technológiáját fejlesztik, hogy a menekülteket és a migránsokat még azelőtt sikerüljön visszafordítani, mielőtt elérnék a nemzetközi vizeket.

További terv több, átmeneti tábor létrehozása Líbiában, amit szintén az EU finanszírozna, az orvosi ellátást pedig Olaszország biztosítaná.

Humanitárius körökben egyáltalán nem örültek a döntésnek és úgy gondolják, hogy az EU semmibe veszi nemzetközi kötelezettségeit. Az aggodalmakat támasztja alá az is, hogy Líbia kaotikus, konfliktusokkal teli ország, ahol a menekültek nem szívesen időznek. Az Aquarius humanitárius hajó által a tengerből kimentett menekültek azt mondták, rettegnek attól, hogy visszaküldik őket Líbiába, ott ugyanis újra az emberkereskedők kezeibe kerülhetnek.

menekult

„A líbiaiak lelőnek minket, mint a kutyákat” – idézett egy 17 éves guienai menekültet az SOS Mediterranee szóvivője. Mások is hasonló szörnyűségekről számoltak be, börtönbe zárásról, zsarolásról, mindennapos erőszakról – így próbáltak ugyanis pénzt szerezni az emberkereskedők az érintettek családjaitól.

A tervezett intézkedések kimenetele még bizonytalan, az EU viszont arra számít, hogy amennyiben Líbia ellenőrzése alá tudja vonni saját partszakaszait, azzal jelentősen csökken majd a menekülthullám. A helyzet sürgős megoldásért kiált, hiszen 2016-ban minden eddiginél több, 181.000 menekült érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba. A mostani a leghalálosabb tél is a tengeren, hiszen az ENSZ Menekültügyi Bizottságának adatai szerint az elmúlt három hónapban naponta 15-en tűnnek el a vízben azok közül, akik elindulnak Afrika partjaitól. Az UNICEF jelentése szerint pedig 1.354 menekült halt meg a Földközi-tengeren az elmúlt 3 hónapban, köztük 190 gyermek. Legtöbbjük a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon vesztette életét.

Fotók: WIkipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez