Egymillió migráns lehet Líbiában

Othman Belbeisi, az IOM líbiai misszióvezetője a dpa német hírügynökségnek Tuniszban elmondta, hogy “néhányan azért mennek Líbiába, hogy munkát vállaljanak”, mások viszont Európába igyekezhetnek, és nem lehet tudni, ők hányan vannak.

A nemzetközi szervezet saját megfigyelései és a régió nagykövetségeinek becslései alapján úgy számolja, hogy legalább 700 ezer migráns tartózkodik jelenleg az észak-afrikai országban, de ez a szám akár 1 millió is lehet.

Bár Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatás és meggyilkolása óta káosz uralkodik, az országban – ahogy korábban, úgy most is – sok nyugat-afrikai, eritreai és szomáliai szeretne munkát vállalni az építőiparban, mezőgazdaságban és a szolgáltatási szektorban, még ha újra és újra menekülni kényszerülnek a harcok elől. “Mielőtt megérkeznek, sokan nem tudják, milyen rossz a helyzet Líbiában” – mondta Belbeisi. “Némelyek pedig amint elegendő pénzt gyűjtenek össze, hajóra szállnak a Földközi-tengeren” – tette hozzá a misszióvezető.

Az IOM szerint idén 34 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, míg tavaly ugyanebben az időszakban több mint 47 ezren. Idén a kockázatos út során 988-an vesztek a tengerbe, míg tavaly év elejétől május végéig 1782-en.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez