Idén ötvenszer annyi menekült és migráns halt meg, mint az előző évben

Menekült- és migráns válság a mediterrán térségben: az ENSZ az európai kormányok tétlensége mellett a halálozások ötvenszeres emelkedésére mutat rá.

  • Közel 900 feltételezett haláleset eddig idén az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint;
  • Közel 10.000 főt mentettek ki a hétvége óta az olasz parti őrség adatai szerint;
  • Az európai kormányok elbuktak a humanitárius katasztrófa kezelésében;
  • Egy új Amnesty International-jelentés esedékes még ebben a hónapban a témában.

2015 eleje óta a Földközi-tengeren zajló humanitárius katasztrófa kapcsán a migránsok és menekültek halálozása ötvenszeresére nőtt az európai kormányok folyamatos tétlensége mellett – jelentette ki az Amnesty International annak kapcsán, hogy a héten ismét körülbelül négyszázan meghaltak Líbia partjainál.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mély megdöbbenésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a legutóbbi tragédia majdnem 900 főre emeli a halálos áldozatok számát 2015. január 1. óta, amely adat az előző év megegyező időszakában 17 fő volt. Ez majdnem 53-szoros emelkedés a migránsok és menekültek halálozási számában.

Az Amnesty International április 28-án ad ki egy új jelentést, amely tartalmazza majd a jelenlegi válság mélyreható elemzését, illetve konkrét vallomásokat is a hajótörések túlélőitől 2015 első három hónapjából. A jelentés részletezni fogja azt is, hogy a jelenlegi kutató-mentő műveletek mennyire messze állnak attól, amelyekre szükség lenne a Földközi-tenger középső régiójában kialakult válság kezeléséhez.

„Vajon hány embernek kell még meghalnia, amíg az európai kormányok elismerik, hogy egy tákolmány erőforrásokkal kiegészítve kutató-mentő műveletek céljára nem elegendő?” – tette fel a kérdést Gauri Van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgató-helyettese. „Kétségbeesett migránsok és menekültek ezrei továbbra is megkísérlik a világ legveszélyesebb tengeri átkelését, és már több százan meghaltak idén, mely igen komoly növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest.”

Minden jel a migránsok és menekültek számának további emelkedése felé mutat; a kedvező időjárás, az erőszak és üldöztetés a Szíriához és Eritreához hasonló országokban, illetve az instabilitás fennmaradása Líbiában a fő kiváltó okai az embercsempész utak kialakulásának a Földközi-tenger térségében.

A legutóbbi tragédiák során az olasz parti őrség közlése szerint majdnem tízezer embert mentettek ki több tucatnyi különböző vészjelzésre válaszolva április 11. szombat óta. Másnap a partiőrség tisztjei kilenc holttestet emeltek ki egy fából készült felborult hajóból, és további keresést folytatnak a járműről hiányzó százak után.

Az olasz parti őrség ugyanúgy ad hoc módon számíthat az EU Triton nevű határvédelmi missziója és a közelben lévő kereskedelmi hajók segítségére, ahogy más kutató-mentő műveletek során is.

„Európa leépítette kutató-mentő képességét azon hibás érvelésre támaszkodva, hogy a hasonló műveletek ösztönző tényezőként hatottak, további migránsokat bíztatva a veszélyes út vállalására. A térségben kialakult helyzet azonban rávilágított erre a tévedésre, mivel a kétségbeesett, Európába eljutni próbáló emberek száma egyre csak növekszik” – hangsúlyozta Gauri Van Gulik. „A londoni, párizsi, berlini és más európai kormányoknak el kell ismerniük, hogy a jelenlegi stratégia nem működik, és be kell állniuk minden erejükkel egy erős és összehangolt humanitárius művelet mögé a régióban, legalább akkora erőforrásokkal, mint amilyenekkel az olasz Mare Nostrum akció rendelkezett tavalyi leállításáig.”

Forrás: Amnesty International

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez