A Boko Haramnak már a Ramadán is ürügy a gyilkolásra

Legkevesebb 44 ember vesztette életét a közép-nigériai Josban, ahol egy étterem és egy mecset volt a terroristák célpontja. Nigéria északi részén, csakúgy, mint a többi iszlám országban, jelenleg a Ramadánt ünneplik. Ilyenkor rengetegen gyűlnek össze nyilvános helyeken imádkozni és napnyugta után enni. A terroristáknak könnyű célpontul szolgált a tömeg.

A terrorista támadásért még senki sem vállalta a felelősséget, de a nigériai hatóságok a Boko Haramot gyanúsítják a véres merényletek végrehajtásával.

Minden jel arra utal, hogy a támadók előre kitervelt akciót hajtottak végre, mert a helyszínek nagy tömegeket vonzottak a robbantások elkövetésének időpontjában. Az első merényletet egy étterem ellen követték el, ott egy időzített robbanószerkezetet rejtettek el. A mecsetben pedig öngyilkos merénylő lépet akcióba, aki a testére erősítette bombákat az épületen belül robbantotta fel.

A legutóbbi híradások legkevesebb 44 halottról számolnak be. Az étteremben 23-an, míg a mecsetben 21-en vesztették életűket. A nigériai mentőszolgálat arról adott tájékoztatást, hogy a támadás óta 47 embert szállítottak kórházba, de a túlélők felkutatása jelenleg is tart, ezért az áldozatok száma tovább nőhet.

Közben a BBC arról számolt be, hogy a mecset elleni támadás fő célpontja minden bizonnyal Sheikh Muhammad Sani Yahya Jingir imám lehetett, aki éppen a mecsetben prédikált, amikor a merénylő betört és felrobbantotta magát. Azonban a tekintélyes vallási vezető, aki 2010 óta szólal fel a radikális iszlamista Boko Haram ellen, túlélte a támadást.

A nigériai terroristák az utóbbi napokban több településen és nagyobb városokban is lecsaptak, több mint 200, főként ártatlan civil ember életét követelve. Az első támadást még június 30-án hajtották végre Monguno ellen, Born államban, ahol 48 embert lőttek agyon. Egy nappal később 97 embert mészároltak le fegyveresek Kukawában, a Csádi tó közvetlen közelében. Szintén egy nappal később két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy másik borni településen is. A hétvégén pedig szintén öngyilkos merénylők léptek akcióba két nagymecset ellen Zabaramiban, illetve egy templom ellen Potiskumban, Yobe államban.

Annak ellenére, hogy a nigériai hadsereg és a környező országok több hónapja küzdenek a Boko Harammal, a terrorszervezet továbbra is komoly veszélyt jelent, és ezt a mostani merényletsorozatok is megerősítik. A radikális iszlamisták ugyanis képesek folytatni korábban bevált jó taktikájukat, a hirtelen rajtaütéseket és robbantásos merényleteket. Ezekkl az elmúlt hat évben több mint 15 ezer ember életét oltották ki.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez