Elsüllyedhet Bangkok

Thaiföld fővárosa csillogó ékköve Ázsiának. Gyakran üvegvárosnak is nevezik. Csaknem 10 millió ember hemzseg benne, miközben a területe veszélyes ütemben süllyed.

A rengeteg acél- és betonszerkezet, amit a városban felhúztak, egykor ingoványos talajon áll. A föld alattuk jelenleg is szivacsos és nedves. Olyan, mintha az épületek egy születésnapi tortán lennének. Ez Bangkok, mely folyamatosan süllyed.

A thaiföldi szakemberek már nem velőször figyelmeztetnek a veszélyre, évek óta beszélnek arról, hogy ebből baj lesz. Az egyik szakértő szerint „Bangkok olyanná válhat, mint az elsüllyedt város, Atlantisz.” Egy kollégája korábban azt mondta a GlobalPost-nak, hogy a város 2030-ra csaknem 5 láb víz alá kerülhet. Ez úgy másfél méter.

Korábbi becslések szerint Bangkok három hüvelyket süllyed évente. Az újabb adatok viszont azt mutatják, hogy négyet. Vagyis több, mint 10 centit. 2100-ra az előrejelzések még szörnyűbbek, addigra ugyanis Bangkok teljes mértékeben elmerülhet a víz alatt.

gettyimages-132788256

Emellett a globális felmelegedés is felgyorsíthatja a folyamatot, mivel emelkedik a tenger szintje. A problémára azonban a legtöbben csak vállat vonnak. Thaiföld katonasága és polgári vezetői rendszerint nem veszik komolyan az ilyen fenyegetéséket. A szakértők szerint csak akkor fognak lépéseket tenni, amikor már késő lesz, amikor már bekövetkezett a katasztrófa. Az esős évszak, amely hamarosan itt van, még jobban erősíti a kritikus helyzetet.

A monszun általában nagyon hamar elönti Bangkok utcáit, és patakokká változtatja őket. A csatornákban túlcsordul a víz, néha a gyerekek a halakkal játszanak az aszfalton hömpölygő vízben. Négy évvel ezelőtt különösen súlyos árvíz volt a városban, akkor a családok a második emeleti erkélyen is nyakik álltak a vízben – írja a GlobalPost.

Bangkokot tehát minden nap egy egyre jobban elnyeli a víz. A szakértők két megoldást javasolnak. Az első, hogy emeljenek egy hatalmas védőgátat a tengernél, aminek a költsége közel 3 milliárd dollár. Ez fele Thaiföld jelenlegi GDP-jének. A második lehetőség, hogy feladják a fővárost, és a lakosság magasabb területre költözik.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez