A drogbáró kivilágított és jól szellőző alagúton át távozott a börtönből

Joaquín Guzmán Loera egy 1500 méteres alagúton hagyta el a legbiztonságosabbnak kikiáltott mexikói börtönt: kevés kellemetlenebb meglepetés érhette volna a jelenlegi mexikói kormányzatot.

A Köpcös és a szuper El Altiplano börtön neve ezzel aligha lesz elválasztható a jövőben. Guzman   akkorát csapott a mexikói kormányzaton, amekkorát  rémálmaikban sem képzeltek el: a szökés a bizalmatlanság és az utcai viccek áradatát indította el Mexikó szerte, mindezt a kormány számlájára. A folyosó, mint kiderült, a börtön zuhanyozó helyiségéből indult.

Amikor este 8 óra tájban Guzman, mozgalmi nevén a Köpcös megkapta az orvosságát, a kamerák szerint elindult zuhanyozni, de onnan nem jött ki. Később a biztonsági ellenőrzésnek feltűnt, hogy a Köpcös sokáig mosakszik – hogy ez mikor történt, arra egyelőre nem tértek ki. elmentek a cellájához, de nem volt ott.

A zuhanyozóban egy lyukat találtak, amely a 10 méter mély alagútba torkollott – s ez nem is volt akármilyen alagút. Világítása és szellőzőberendezése is volt.

Az alagut ásásánák  egy motorkerékpároknál használatos átemelő szerkezetet használtak és lépcsőzetrendszeren emelték ki a feleslegessé vált földet. A kijárata az El Altiplano börtöntől délkeletre, Santa Juanita település egyik épülő házában volt. Az El Altiplano, az 1990-ben nagy hírveréssel átadott szuperbörtön ezzel leszerepelt a mexikóiak szemében, újabb mélységekbe taszítva a kormány egyébként is alacsony népszerűségét.

Az üggyel kapcsolatban a börtön 18 őrének és munkatársának a kihallgatását kezdeményezték, de azt nem tudni, hogy valóban felelősek-e az évtized szökéséért. Az éppen szolgálatban lévő őröket és adminisztratív személyzetet nem engedték haza, a vasárnapi műszakváltás elmaradt.

Almoloya de Juárez falu köré pedig, ahol a börtön található, szigorú biztonsági hálót vontak: se ki, se be.

Guzman mindössze 17 hónapot töltött rács mögött, ő volt a legkeresettebb bűnöző a világon. A Sinaloa kartell alapítója és ,,munkatársai” a földalatti alagutak nagy mesterei: ezt használták a drogok továbbítására is, és ezen keresztül lépett le a Köpcös 2001-ben az akkori legjobban védett börötnből, a Puente Grande-i fegyházból. Aztán 2014-ben, amikor szorult  a hurok,  ugyancsak alagúton ,,távozott” a házból, ahol tartózkodott. ,,Cége” a drogszállításhoz az amerikai-mexikói határon ása atott lagutakat Nogales, Mexicali, Tijuana településeken.

A mexikói kormány vörös fokozatú riadót rendelt el, Guzmán Loera pedig újra a világ legkeresettebb bűnözője lett.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez