Drogdílereknek néztek egy családot és szitává lőtték autójukat

Egy nicaraguai család három tagja, köztük két 11 éves gyermek esett áldozatául a kormány drogellenes harcának: a rendőrség lövéseket adott le autójukra, amellyel éppen egy miséről tartottak haza.

 

A rendőrség megállásra szólította fel az autót, de mivel nem volt egyértelmű, hogy kik integetnek az út szélén, a családfő rablástól tartva nem állt meg. A rendőrök pedig lőttek és megölték a gyerekeket, az autó többi utasa pedig kritikus állapotban kórházban  van.

Aminta Granera, a rendőrség helyi főnöke szerint kivizsgálják az esetet, amely sokkolta a közvéleményt. Az ügyben még az államfő is megszólalt, mielőbbi igazságtételt követelve.

A család elmesélése megindító: egy olyan országban, ahol gyakoriak az autósok ellen elkövetett rablások, ahol sok az álrendőr, nem lehet alapos ismeretek nélkül lőni – mondják. A rendőrök azzal védekeznek, hogy parancsot kaptak a drogdílerek elleni fellépésre és mivel az autó megállás helyett gyorsított, lőttek.

A tragédia egyik túlélője, Leyka Ramírez Delgadillo, a sofőr felesége és a megölt gyermekek anyja szerint a férje rablóknak vélte a sötétben álló rendőröket. Amikor tovább haladtak, tüzet nyitottak rájuk, majd egy másik kereszteződésnél újabb rendőrautó jelent meg és onnan is lőtték őket.

A rendőrök összetévesztették az autót egy másik, droggal megrakott járművel, és ezért nyitottak tüzet – mondják. A nicaraguai sajtó mészárlásnak nevezte a történteket, az emberi jogi szervezetek pedig élesen bírálták a rendőrség többször tapasztalható nem megalapozott fellépését. Amikor a környéken lakók az autó utasainak segítségére akartak sietni, a rendőrök megakadlyozták őket, sőt, elvették a telefonjaikai, hogy ne tudjanak mentőt hívni.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez