Bűnösnek találták a Batman-filmen mészárló férfit

James Holmes még 2012 nyarán A sötét lovag – Felemelkedés vetítésén nyitott tüzet egy moziban, 24 embert megölt.

Bűnösnek mondta ki az esküdtszék James Holmest, aki három évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Aurora mozijában tizenkét embert megölt és hetvenet megsebesített. A 27 éves férfit az összes ellene felhozott vádpontban, 24 rendbeli emberölésben és 140 rendbeli emberölési kísérletben bűnösnek találták. 

Holmes 2012. július 20-án A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film éjszakai vetítésén hajtott végre tömegmészárlást a Colorado államban fekvő Aurora mozijában. A védelem a per során azzal érvelt, hogy a férfi skizofréniában szenved, és az általa hallott – képzelt – hangok utasították az ámokfutásra. A vád ezzel szemben azt állította: Holmes hosszú ideig készült tettére, annak minden részletét aprólékosan eltervezte, így minden bizonnyal pontosan tisztában lehetett azzal, hogy mit fog elkövetni. A vádlottat később két, az ügyészség által beidézett szakértő is épelméjűnek nyilvánította, de ő maga elmebajra hivatkozva ártatlannak vallotta magát.

Az esküdtszék azonban végül – 12 és fél órás mérlegelést követően – beszámíthatónak találta Holmest, így az eljárás záró fázisában arról fog dönteni, hogy halálbüntetést vagy életfogytiglani szabadságvesztést szabjanak ki az elkövetőre. A vádhatóság korábban halálos ítéletet kért.

A per során kiderült, hogy az elkövető a mészárlást megelőző hónapokban pszichológiai kezelés alatt állt. Nem sokkal tette elkövetése előtt hagyta abba tanulmányait a Coloradói Egyetemen, ahol ideggyógyászatból készült tudományos fokozatot elérni. Az ismerősei által kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek leírt Holmest – aki a gyorshajtáson kívül semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel – a támadást megelőző hónapokban internetes szállítóktól legálisan fegyvereket és bombák előállításához szükséges anyagokat szerzett be.

A támadáshoz a haját – a Batman-film negatív hőséhez, Joker karakteréhez hasonlóan – narancssárgára festette, gázmaszkot és védőfelszerelést viselt. A mészárlást egy AR-15-ös gépkarabéllyal követte el, amely fegyver egyes értesülések szerint besült, s csak azért nem lett nagyobb az áldozatok száma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez