Jordánia és Libanon is kapitulálhat

Ezt jósolja Virginia állam szenátora, aki korábban az amerikai hadseregben szolgált, és ezredesi rangban szerelt le. Richard Black szerint dominó effektus érvényesülhet Szíria bukása után, amit követően az Iszlám Állam célba veheti Európát is.

John Kerry amerikai külügyminiszter nemrég kijelentette: végső soron tárgyalnunk kell majd Asszad elnökkel is. Ezt a kijelentését később a washingtoni külügy visszavonta. 2011-ben Asszad elnök ellenfelei amerikai támogatással indítottak támadást a rendszer megbuktatására. A szunnita milíciák elfoglalták Szíria keleti részét, azután tavaly júniusban ott, és Irak nyugati részén kikiáltották az Iszlám Államot, az önjelölt kalifa, Abubakr Al Bagdadi nevében. Obama amerikai elnök nagykoalíciót szervezett az Iszlám Állam ellen, de ebben nem ajánlott helyet Asszad elnöknek.

Szíria a négyéves polgárháború idején katasztrofális veszteségeket szenvedett el. 200 milliárd dollárra becsülik csak az anyagi veszteséget, de meghalt több mint negyedmillió ember, ötmillióan külföldre menekültek. Az ország gazdasága romokban. A munkanélküliség hivatalosan is 58%, a valóságban még ennél is rosszabb a helyzet.

Az amerikai szenátor korábban megköszönte Szíria kormányának, hogy védelmezni próbálta a keresztény falvakat, melyeket az Iszlám Állam hadserege fenyegetett. Korábban Szíria lakosságának mintegy 10%-a keresztény volt, de azóta nagyon sokan külföldre menekültek. Ferenc pápa is felemelte a szavát a kereszténység üldözése ellen a Közel-Keleten. Mindez nemigen befolyásolja az önjelölt Kalifát, akinek dzsihádharcosai továbbra is könyörtelenül leszámolnak mindenkivel, akit az ellenségüknek tekintenek. Asszad elnök együttműködést ajánlott Amerikának az Iszlám Állam ellen. Washington egyelőre habozik, de az Iszlám állam legyőzéséhez valószínűleg mindenkire szükség lesz, mert különben az önjelölt kalifa hosszú időre berendezkedhet Szíriában és Irakban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 16 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez