Indul az offenzíva az ISIS ellen

Az Egyesült Államok erősíti az Iszlám Állam (IÁ) szíriai hátországa, így például a dzsihadista szervezet finanszírozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő olaj- és gázipari létesítmények elleni támadásait – közölte Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Pentagonban.

Az IÁ utóbbi hónapokban elszenvedett vereségei azt jelzik, hogy a szervezetet le lehet és le is fogják győzni, ez azonban csak hatékony helyi szövetségesek segítségével sikerülhet – közölte az amerikai elnök, aki a dzsihadisták elleni harc állásának áttekintése miatt látogatott a védelmi minisztériumba.

Szíriával kapcsolatban azt mondta, ahhoz, hogy a négy éve polgárháborúban őrlődő ország egységre tudjon lépni az IÁ ellen, új, befogadó vezetésre van szükség, amelynek nem lehet tagja Bassár el-Aszad jelenlegi elnök. Washington erősíteni fogja a mérsékelt szíriai ellenzék támogatását, ahogy az IÁ ellen harcoló kurd és iraki erőknek nyújtott segítséget is – közölte Obama.

Az amerikai elnök szerint a Washington által vezetett terrorellenes koalíció eddig több mint 5000 légicsapást hajtott végre az IÁ állásai ellen, ezek során a szervezet több ezer harcosával végeztek. Az IÁ-nak komoly stratégiai gyengeségei vannak, és olyan közösségek veszik körül, amelyek a csoport vereségében érdekeltek – mondta Obama.

Egyúttal azonban azt is közölte, hogy a szervezet elleni harc hosszú és nehéz lesz, és az IÁ-t csak átfogó stratégiával, a katonai mellett politikai és gazdasági eszközöket bevetve, valamint szélsőséges ideológiájának hiteltelenítésével lehet legyőzni. Egyúttal ismét megerősítette, hogy Washington nem küld szárazföldi csapatokat az IÁ ellen.

Barack Obama közölte, az Egyesült Államok soha nem állhat harcban az iszlám vallással, és a szélsőséges erőszak mint jelenség nem kapcsolható egyetlen vallási közösséghez. Ugyanakkor aláhúzta azt is: az IÁ sikeresen toboroz muszlim fiatalokat világszerte, ennek megakadályozásáért többet kell tenniük az amerikai hatóságoknak.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez