Közös amerikai-francia akció az Iszlám Állam ellen

Washingtonban tárgyal Franciaország hadügyminisztere, hogy egyeztesse elképzeléseit egy Moszul elleni támadásról Irakban. Obama elnök jól működő koalíciót akar létrehozni az ISIS elleni harcra.

Szavakban ez a koalíció már megvan, de a gyakorlatban csak kevés történik. Irakban az iraki-amerikai erők csigalassúsággal haladnak előre Moszul felé, melyet az Iszlám Állam dzsihádharcosai elszántan védenek. Itt esett el az ISIS “hadügyminisztere”, Omár, a Csecsen is.

Francois Hollande elnök közvetlenül a nizzai terrortámadás után közölte: az Iszlám Államot Irakban és Szíriában is támadni fogják. Párizsban a kormány szóvivője azt is megerősítette: francia különleges alakulatok vannak jelen Libiában, hogy harcoljanak az ISIS ellen, mely ott is megvetette a lábát. Korábban hírek terjedtek el arról a francia sajtóban, hogy két francia katona meghalt, amikor az Iszlám Állam lelőtte a helikopterüket Bengázi közelében. A szóvivő nem erősítette meg a francia katonák halálhírét.

Közben a francia nemzetgyűlés hat hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot, melyet eredetileg a múlt novemberi párizsi terrorakciók miatt rendeltek el. A közvélemény nem tartja eléggé hatékonynak a terrorellenes fellépést. Sárközy exelnök, aki újraindulna az államfői posztért, kereken kijelentette: Franciaország háborúban áll az Iszlám Állammal és a párizsi kormány nem vette észre ennek komolyságát és nem megfelelően cselekszik. Ugyanez a véleménye a republikánus elnökjelöltnek Amerikában. Donald Trump azzal vádolta demokrata ellenfelét, Hillary Clintont, hogy ő találta ki az ISIS-t. Trump is háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen, melynek legnagyobb városa, Moszul ellen most közös amerikai-francia hadműveletet készítenek elő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez