330 ISIS-fegyverest ölt meg a brit királyi légierő

Nem egyszerre persze, hanem 11 hónap alatt. Vagyis minden nap egyet.

Nagy-Britannia tavaly szeptemberben csatlakozott az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, pilótái azóta hajtanak végre légicsapásokat ISIS-célpontok ellen Irakban. A RAF-nál, a királyi légierőnél most vonták meg az elmúlt egy év, pontosabban a szeptembertől augusztusig terjedő 11 hónap mérlegét.

Az adatokat Michael Fallon védelmi miniszter ismertette a parlamentben, hozzátéve, hogy a szám körülbelüli, hiszen nincsenek brit katonák a földön, hogy felmérjék a bombázások pontos eredményét. De azt nem hiszik, hogy akár csak egy civil áldozatuk is lett volna a brit légicsapásoknak – tette hozzá.

Az amerikaiak vezette koalícióban több mint 60 ország vesz részt. A britek hamarosan döntenek arról, hogy kiterjesztik-e az akcióikat: David Cameron kormánya várhatóan heteken belül felhatalmazást kér a törvényhozóktól arra, hogy rakétákkal támadja a brit hadsereg az Iszlám Államot Szíriában is.

Az iraki küldetést augusztusban hosszabították meg egy évvel, egészen 2017. tavaszáig. Az ellenzéki Munkáspárt most megválasztott új vezetője, Jeremy Corbin közölte: jogilag kérdésesnek tartja a britek iraki dróntámadásait, és mielőbbi politikai megoldást sürgetett Szíriában. A Labour vélhetően ellene fog szavazni a brit légi akciók bármilyen kiterjesztésének.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez