Miről is szól a genfi amerikai-orosz megállapodás?

Hétfőtől elhallgatnak a fegyverek Szíriában, pontosabban szólva ezentúl mindenki csakis az Iszlám Állam ellen harcol majd.

Kerry amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter erről állapodott meg Genfben. Persze kételyek, azok vannak: február 27-én egyszer már aláírtak egy fegyverszünetet, de ebből nem sok valósult meg. Aszad elnök csapatai, akiket az oroszok támogattak, vígan harcoltak tovább azok ellen a milíciák ellen, akiket viszont Amerika pártfogolt.

Ha a fegyverszüneti megállapodás legalább egy hétig kitart, akkor az USA és Oroszország egyeztetni fog a légicsapások ügyében – ezt Kerry amerikai külügyminiszter mondta. Hétfőn ünneplik a muzulmán világban az egyik legnagyobb ünnep, az Eid al-Adha napját, ez megkönnyítheti a fegyverszünet elfogadását a helyszínen. A több mint ötéves polgárháború ugyanis olyan mély gyűlöletet keltett a sokvallású és soknemzetiségű Szíriában, hogy igen nehéz lesz politikai rendezést találni. Márpedig ez a cél.

Tárgyalóasztalhoz ül-e Aszad elnök azokkal az ellenfeleivel, akik megesküdtek, hogy addig nem hagyják abba a harcot, amíg ő meg nem bukik? Ezt nem tudom száz százalékig garantálni – mondta Lavrov orosz külügyminiszter. Washington ugyanis Moszkvától várja azt, hogy nyomást gyakorol Aszad elnökre. Egyelőre nagy eredmény a fegyverszüneti megállapodás is, amely azt mutatja, hogy Amerika egyedül képtelen megoldani a térség problémáit, melyek a terrorizmus és a tömeges kivándorlás miatt az egész világot fenyegetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez