Bűnbánatot tart a Mitsubishi a háborús bűneiért

A japán óriás cég elődje a második világháború alatt több száz hadifoglyot kényszerített munkára, akiket embertelen körülmények között dolgoztattak különböző bányákban a japán hadsereg által megszállt területeken. Most hivatalosan is bocsánatot kérnek ezért.

Hetven évet kellett várni ahhoz, hogy a japán cég hivatalosan is bocsánatot kérjen a második világháború során elkövetett bűnei miatt, amit a japán kormánytól függetlenül fog megtenni a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ által szervezet megemlékezésen. A Mitsubishit az egyik igazgatója fogja képviselni az eseményen, aki személyesen fogja közvetíteni a cég bocsánatkérő üzenetet a háborús veteránoknak és hozzátartozóinak.

„Reméljük, hogy más vállalatok is hasonlóan fognak majd eljárni” – mondta Abraham Copper rabbi a Wiesenthal Központ egyik rangidős tagja, akik szerint a Mitsubishi egy rendkívül fontos gesztust tesz a háború lezárásának 70-dik évfordulójának alkalmára.

japanapology
A japán császári hadsereg több ezer hadifoglyot ejtett a II. Világháborúban, akiket embertelen körülmények között dolgoztattak, hogy megnyerjék a háborút, de hiába. A legtöbb hadifogoly egyébként nem élte túl a japán fogságot.

 

A japán cég képviselője emellett személyesen is találkozni fog egy második világháborús amerikai veteránnal is, aki annak idején átélte azokat a borzalmakat, amiket több száz hadifoglyoknak kellett elviselnie a japán hadifogságban.

A 94 éves James Murphy egy évig volt japán hadifogságban a második világháború alatt és ezidő alatt egy hanawai rézbányában dolgoztatták, amely ekkor a Mitsubushi bányászati leányvállalata üzemeltetett. Murphy elmondta, hogy ez az egy éve „kész horror” volt számára, a japánok pedig rabszolgaként dolgoztatták őt és társait. Ételt szinte alig kaptak és orvosi ellátásban sem részesültek. Ruhájuk csak az volt, amiben elfogták őket és semmilyen higiéniai lehetőséget sem biztosítottak számukra. A 94 éves veterán elmondta, hogy azóta már túltette magát a történteket és nem haragszik a fogvatartóira, de arra mind a mai napig vár, hogy bocsánatot kérjenek tőle és társaitól, amiért olyan embertelenül bántak velük.

James Murphy
A 94 éves James Murphy

 

Murphyin kívül már csak egy olyan amerikai háborús veterán él, akit a háború idején a Mitsubishi egykori leányvállalatának bányáiban dolgoztattak. Ő azonban már nincsen olyan egészségi állapotban, hogy részt vegyen a rendezvényen, ezért az egyik közeli hozzátartozója fogja képviselni őt a megemlékezésen.

Körülbelül 500 amerikai hadifoglyot dolgoztatott a japán cég a háború alatt, de emellett több ezer kínai, koreai és Fülöp-szigeti hadifoglyot és civilt kényszerítettek hasonló munkavégzésre.

A japán kormány hivatalosan öt éve kért bocsánatot az amerikai hadifoglyoktól a háború során ért atrocitásaik miatt.

the_wind_rises_mitsubishi_zero
Mitsubishi Zero volt a II. Világháború egyik legjobb vadászrepülőgépe

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez