Barack Obama és Abe Sindzó: Történelmi kézfogás Hirosimában

Az amerikai elnök Japánban, a második világháború idején az első atombomba-támadást elszenvedett Hirosimában tett látogatást.

Obama, aki az első hivatalban lévő amerikai elnökként kereste fel a japán várost, azt mondta, elegendő bátorságot kell gyűjteni ahhoz, hogy hátrahagyjuk a félelem logikáját és nukleáris fegyverek nélküli világra törekedjünk.

Az amerikai elnök leszögezte, a második világháború, amely (az atomcsapást elszenvedett) Nagaszakiban és Hirosimában brutális véget ért, a népek közötti eddigi legerőszakosabb összecsapás volt, és ő a háború összes áldozatának emléke előtt tisztelettel adózik. “Hirosimának sosem szabad feledésbe merülnie” – hangsúlyozta.

Obama kifejtette, az atomcsapás azt demonstrálta, hogy az emberiség rendelkezik eszközökkel saját maga elpusztítására. Az amerikai elnök hangsúlyozta, meg kell változtatnunk az eddigi gondolkodásmódot a háborúról. Úgy vélte, Hirosima azt az igazságot tanítja, miszerint a technológiai fejlődésnek erkölcsi forradalommal kell párosulnia.

Abe Sindzó japán miniszterelnök leszögezte, Obama hirosimai látogatása új fejezetet nyit az Egyesült Államok és Japán megbékélésében, az amerikai elnök nehéz, de csodálatos döntést hozott, amikor a hirosimai látogatás mellett határozott.

A japán kormányfő leszögezte, a hirosimai tragédiának nem szabad megismétlődnie. Hozzátette, Obamával mindketten elszántan atomfegyvermentes világért szállnak síkra, tekintet nélkül arra, milyen nehéz azt elérni.

Az amerikai elnök a ceremóniát követően néhány szót váltott a beszédét hallgató hibakusákkal, azaz az atomcsapás túlélőivel, és egyikükkel kezet fogott.

Ezt megelőzően Obama megkoszorúzta az 1945. augusztus hatodikai atomcsapás áldozatainak hirosimai emléktábláját és kijelentette: “Halál érkezett az égből, és a világ megváltozott”. Az emléktáblát Abe Sindzó is megkoszorúzta, és a két politikus kezet fogott egymással.

Az amerikai elnök felkereste a hirosimai Béke Emlékmúzeumot is, amelynek vendégkönyvébe beírta: “Megismertük a háború gyötrelmeit. Engedjétek meg nekünk, hogy együtt bátorságot merítsünk ahhoz, hogy békét hirdessünk és atomfegyvermentes világra törekedjünk”.

Obama az előzetes várakozásokkal összhangban nem kért bocsánatot hajdani elődjének, Harry Trumannak, az Egyesült Államok akkori vezetőjének döntéséért, melynek értelmében először vetették be az atombombát a második világháború végnapjaiban.

Hirosimában 140 ezren, Nagaszakiban 74 ezren vesztették életüket az atomcsapás következtében. 2015-ben még 183 ezer hibakusa volt életben, átlagos életkoruk 80 év volt. Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és ezzel véget ért a második világháború.

Kép: Az atombomba felhője Hirosima fölött (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez