A hibakusák várják Obamát

Az 1945-ben Japánra mért amerikai atomcsapások túlélői üdvözölték szerdán Barack Obama amerikai elnök előző napi döntését, miszerint még ebben a hónapban ellátogat Hirosimába, hogy tisztelegjen az áldozatok emléke előtt és találkozzon a túlélőkkel.

A hibakusák, azaz atombomba-túlélők azt remélik, hogy a látogatás hozzájárul a nukleáris fegyverek terjedésének megállításához.

Az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, amely atomfegyvert vetett be. 1945. augusztus 6-án az Enola Gay nevű B-29-es bombázóról atombombát dobtak le Hirosimára, aminek mintegy 140 ezer halálos áldozata volt. Három nappal később egy másik japán várost, Nagaszakit érte amerikai atomcsapás. Ott 74 ezer ember halt meg.

Obama lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki az atomcsapást elszenvedett Hirosimába utazik. A G-7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt májusban Ise városban, majd valószínűleg május 27-én keresi fel Hirosimát.

“Remélhetőleg találkozik a túlélőkkel, és meghallgatja, hogyan élték át a történeteket” – mondta a 82 éves Jamada Reiko, aki egy hirosimai iskolaudvaron játszott az első atombomba becsapódásakor.

A washingtoni bejelentés után Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta: az elnök “nem fogja felülvizsgálni az atombomba második világháborús bevetéséről szóló döntést. Ehelyett egy előretekintő, a közös jövőnkről szóló elképzelésre tesz javaslatot.”

Jamada Reiko szerint Obama látogatásának nem arról kellene szólnia, hogy bocsánatot kér-e a nukleáris fegyverek bevetéséért, sokkal fontosabb volna, hogy elkötelezze magát egy atomfegyvermentes világ mellett. Haruta Josihiro, a hibakusákat tömörítő egyik szervezet vezetője, aki a nagaszaki atomcsapást élte túl, úgy véli, jobb lenne, ha megtörténne a bocsánatkérés, ez azonban nem valószínű. “Ehelyett azt szeretném látni, hogy az amerikai elnök milyen konkrét intézkedéseket kíván tenni egy atomfegyvermentes világért” – szögezte le.

Egy kedden közzétett japán televíziós közvélemény-kutatási eredmény szerint a japánok 70 százaléka szeretné, ha az amerikai elnök felkeresné Hirosimát, és csupán két százalékuk ellenzi a látogatást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez