11 katonát öltek meg Algériában

Iszlamista fegyveresek rajtaütöttek Algériában egy katonai konvojon, és megöltek 11 katonát – jelentette vasárnapra virradóra az al-Arabíja hírtelevízió.

A televíziót egy névtelenül nyilatkozó rendőrparancsnok arról tájékoztatta, hogy az eset a fővárostól, Algírtól 240 kilométerre nyugatra, erdős területen történt szombatra virradóra, az iszlám böjti hónapot lezáró ünnep, íd al-fitr kezdetén. Más részleteket nem árult el, a hadsereg pedig egyelőre nem adott róla tájékoztatást.

A támadás elkövetését az Iszlám Maghreb Al-Kaidája (AQIM) nevű észak-afrikai terrorcsoport vállalta magára vasárnap, közleményében 14 katona meggyilkolásáról írt.

Algéria 1992-ben szembesült először a terrorizmus jelenségével: fegyveres konfliktus robbant ki a hatóságok és szélsőséges iszlamista csoportok között, miután érvénytelenítették a parlamenti választás eredményét, amely egy iszlamista párt győzelmét mutatta. A radikálisok terrorkampánnyal válaszoltak erre, amelyben 200 ezernél több ember halt meg. Abdel-Azíz Buteflika államfő békepolitikájának köszönhetően az utóbbi években alábbhagyott az erőszak, de időről időre előfordulnak még terrorcselekmények, az ország hegyvidéki területein pedig tevékenyek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatba hozható szélsőségesek. (MTI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez