Feltámadt az al Kaida észak-afrikai szárnya

Két támadást is magára vállat a radikális iszlamista szervezet Algériában.

Az al Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) az interneten jelezte, hogy ők követték el azt a nemrég történt két támadást, amelyben hat katonával végeztek. Az első merényletben egy ezredest öltek meg a terroristák és két katonát súlyosan megsebesítettek, amikor azok ráfutottak egy útszélén elrejtett bombára. A második támadást egy híd ellen hajtották végre Batna település közelében, ahol öt katonát mészároltak le egy rajtaütésben a dzsihadisták.

Az algériai kormány egy éve indított offenzívát az AQIM ellen az ország elhagyatott déli és keleti vidékein, miután a dzsihadista szervezet elrabolt, majd kivégzett egy francia turistát Algír közelében. Az algériaiak információi szerint a terrorista szervezet vezető, még mindig az ország helyvidékes területein bujkálnak, és onnan irányítják a szervezetet.

Az al Kaida észak-afrikai szárnya hosszú évekig a legerősebb és legveszélyesebb terrorszervezet volt a térségben, egészen pontosan a Száhel-övezetben. A dzsihadista szervezet azonban nemrég darabokra hullott és háttérbe szorult, miután az egyik legerősebb frakciója hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Az algériai kormánynak azonban sikerült még időben fellépnie a „Kalifátus Katonái” ellen. Egy hónapja  végeztek a frakció parancsnokával és 25 katonájával.

Algériia rendelkezik a legnagyobb és legfelszereltebb hadsereggel a Száhel-övezetben és évek óta küzd a különböző radikális iszlamista csoportok ellen, amelyek többsége az algériai polgárháború után jött létre. Az AQIM-ot is algériai radikálisok hozták létre,miután elveszítették a háborút a szekuláris algériai erőkkel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez