Búcsút mondott Budapestnek az elégedetten távozó indiai nagykövet

2013 szeptembere óta volt az Indiai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete Malay Mishraaki. Most, két év áldásos munkája után hazautazik, és átadja a terepet utódjának. Egy kisebb sajtótájékoztatón köszönt el, és beszélt arról, mit sikerült véghez vinni a két ország kapcsolatában, és mi várható a jövőre nézve.

A sajtótájékoztatót követően, az esti órákban az Indiai Kulturális Intézetben rendeztek szimpóziumot és itt búcsúzott el H.E. Malay Mishra a nagyközönségtől. Mielőtt azonban az ünnepélyes esemény megkezdődött volna, a nagykövet beszélt nekünk arról, hogy milyen eredményeket sikerült elérni Magyarország és India közös növekedésével kapcsolatban. Beszédét azzal kezdte, hogy a két ország mindig is nagyon közel állt egymáshoz, ez pedig nem változott, sőt csak erősödött a nagykövetsége alatt.

Fontosnak tartja, hogy minél több magyar befektető forduljon Indiához, ami szinte kiapadhatatlan piac. Bár akad több komolyabb beruházás is magyar oldalról, véleménye szerint ez még csak a kezdet kell, hogy legyen.

A távozó nagykövet sajnálatosnak tartja, hogy Európai Uniós tagságunknak köszönhetően exportunknak csupán nagyjából 30%-át fordítjuk a világpiac felé, ami jelentősen csökkenti az Indiába irányuló lehetőségeket.

Ezután a kultúrára terelődött a szó. Malay Mishra szerint a kulturális diplomáciai kötelékek azért különlegesek, mert senki nem jöhet ki rosszul belőlük, így van ez az indiai-magyar kulturális kapcsolattal is. Ennek fényes példája a nagykövetség szomszédságában létrehozott, majd 2011-ben felújított Indiai Kulturális Intézet is, melyet a magyar anyától és indiai apától született Amrita Sher-Gill festőről neveztek el.

A turizmus is egyre növekvő iparág a két ország között: India nagy erőfeszítéseket tett a múltban azért, hogy könnyű legyen vízumot szerezni, ennek köszönhetően nőtt is a magyar látogatók száma. Magyarország azonban még nem kifejezetten célpontja az indiai turistáknak. Malay Mishra ezen szeretne változtatni – véleménye szerint utódjának is fontos feladata lesz minél nagyobb érdeklődést kiváltani az Európába látogató indiaiakban hazánk iránt.

Az oktatás is közös érdeke mindkét országnak, az indiai nagykövet ez irányba is tett lépéseket, így mostanra több összefogás is megvalósult – így a kortárs indiai szak elindítása, az ayurvédikus orvoslás tanítása például Debrecenben, vagy nagyobb volumenű diákcsere-programok.

Malay Mishra mindezen eredmények fényében nyugodtan hagyja utódjára a munkát, hiszen az Indiai és Magyarország közötti gazdasági, kulturális és diplomáciai kapcsolatok napról napra erősebb köteléket jelentenek a két ország között.

Pethő Gyula , Magyarország Indiába kijelölt nagykövete és H.E. Malay Mishra.
Pethő Gyula , Magyarország Indiába kijelölt nagykövete és H.E. Malay Mishra.

nk2

nk5

nk6

nk7

nk8

nk9

nk10

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 33 times, 4 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez