K-pop World Festival volt Budapesten

A világszerte nagyon népszerű, Magyarországon húszezres rajongótáborral rendelkező K-Pop (koreai popzene) 3 napos fesztiválját rendezték meg Budapesten. A fesztivál utolsó napja a verseny, aminek nyertesei talán Dél-Koreában, Magyarország színeiben versenyezhetnek majd a világ nemzetei ellen. A versenyt megelőzően közel 100 táncossal flashmobot rendeztek a Hősök terén.

A világ minden táján megtalálható koreai hullám, azaz a Hallyu rajongói ismét eggyé válhattak a koreai popzenével, azaz a K-POP-al. Az idei évben a K-pop World Festival magyarországi középdöntője egy 3 napos fesztivál keretében zajlott, sokszínű koreai kulturális programokkal, flashmob-al és after partyval kiegészítve, az Idolater szervezésében, a magyarországi Koreai Kulturális Központ közreműködésével.

Hazánkban közel 20.000 fős rajongói tábort számlál a koreai popzene, és több száz cover dance táncegyüttes van jelen, a számok napról napra nőnek. De mi is az a K-pop cover dance? Egy olyan táncműfaj, mely lényege az eredeti előadó mozdulatainak, ruhájának és kellékeinek lemásolása, a dal érzéseinek átvétele és átadása.

Július 23-án a magyarországi Koreai Kulturális Központban 13 órakor hivatalos ünnepséggel nyitotta kapuit az első hazai K-pop fesztivál. A fesztiválra a bemelegítés koreai kulturális programokkal kezdődött, ahol kipróbálhatták a résztvevők a koreai kalligráfiát, fotózkodhattak koreai népviseletben, megismerkedhettek koreai népdalokkal, tánclépésekkel és még egy kis koreai ételkostolót is biztosítottak a szervezők.

24-én pénteken szintén a KKK-ban a versenyzők regisztrálhattak a verseny magyarországi középdöntőjére. Természetesen csak az a 15 csapat, akik a videós előselejtezőt követően bejutottak a mérközésre. A papírmunka elvégézése után a formációk vicces koreai játékok és K-pop activity keretében ismerkedhettek meg egymással. Majd, hogy valami igazán gigantikus előzze meg a versenyt, 24-én 18 órától a Hősök Terén közel 100 táncos adott elő egy flashmob produkciót a nagyközönség számára. Erről élőben a M1 csatornája is beszámolt.

Ez itt tekinthető meg: http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2015-07-24-i-adas/

Július 25-én délután 1-től kezdetét vette a várva várt középdöntő a Marcibány téri Művelődési Központ színpadán. A két legjobban teljesítő csapat produkciójának videója felkerül a verseny hivatalos honlapjára, ahol 3 kontinens szintén legjobban teljesítő csapatainak tánctudásával versenyezhetnek. Szombaton 6 órakor a szakmai zsűri döntésén alapuló eredményhirdetésen kiderült, mely csapatok teljesítettek a legjobban. A nyertes formációk videói feltöltésre kerülnek a verseny hivatalos honlapjára, ahol egy koreai szakmai zsűri bírálja azokat, majd kiválasztanak 15-öt, akik megkapják a lehetőséget, hogy Dél-Koreában, Changwon-ban színpadra álljanak és megmérkőzzenek a világversenyen.

Két évvel ezelőtt Magyarországról a Home Made Asia csapatának sikerüt bemutatkoznia Dél-Koreában, akik idén szintén megkapták erre az esélyt. A zsűri döntése alapján ugyanis a Home Made Asia produkciója bizonyult a legjobbnak.

1. helyezett: Home Made Asia

1

2. helyezett: B-Team Projects

3

Ez a két csapat tehát, ha minden jól megy, hamarosan Dél-Koreában léphet fel, Magyarország képviseletében. A díjakat, a Home Made Asia és az Idolater különdíjainak kiosztása után a Koreai Kulturális Központ igazgatója, Kim Jae Hwan adta át.

További érdekesség, hogy bár a 3. hely díjjal nem járt, a zsűri kiemelte a 4DivaS nevű csapatot is, akik – a zsűri elmondása szerint – szintén óriási sikereket érhetnek el. Az említett 4DivaS csapata egyébként szintén a Home Made Asia családhoz tartozik, mely idén két alcsapatával indult a versenyen. A Home Made Asia tehát az első és a harmadik helyet is megszerezte. A Home Made Asia csapata egyébként a Globoport.hu partnere, alapító vezetője a Globoport.hu  újságírója: Németh Dávid, aki a verseny műsorvezetőjeként volt ott a fesztiválon.

4

“Két évvel ezelőtt egy hasonló verseny keretében kijuthattunk Dél-Koreába. Ez felejthetetlen élmény volt. Az azóta kibővült csapat nagyon keményen dolgozik, és bár együtt is sok produkciót készítünk, kisebb alcsapatok is alakultak, amiket valamilyen szempont alapján válogattunk össze. Így idén a Home Made Asia névvel 5 lány indult, illetve a 4DivaS nevű 4 lányból álló formáció is megméretette magát. Nagyon nagy sikernek tartom, és nagy büszkeség, hogy az idei versenyen mindkét csapat nagy eredménnyel zárt, és reméljük, hogy Dél-Koreában is úgy gondolják majd, hogy helyünk van az ottani színpadon. Természetesen a másodikként végzett B-Team Projects is megérdemli a helyezést, ráadásul jó kapcsolatot ápolunk velük. Azt gondolom, hogy bár a versenyen a csapatok ellenfelek, a legfontosabb, hogy közösséget alkossanak, hiszen ugyanazt szeretik, és egy célért küzdenek: hogy magyarok is képviseljék magukat a világversenyen. Ehhez megpróbálunk mi is méltók lenni, sok-sok munkával, alázattal. Bármi lesz, én nagyon büszke vagyok a csapatunk tagjaira. Bevallom, az eredményhirdetésnél nekem is könny szökött a szemembe” – mondta Németh Dávid.

A Fesztivál zárásaként pedig a veresenyzők és a rajongók együtt ünnepelhettek a Kék Yuk Klubban, a hivatalos after party-n.

(Fotók:Konkoly Thege György)

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez