Az Iszlám Állam tűzvonalába keveredtek egy ausztrál valóságshow résztvevői

Ausztráliában már harmadik éve fut a “Menj vissza oda, ahonnét jöttél” című valóságshow. “Mindennapi ausztrálokat” visz el a SBS tévétársaság olyan helyekre, ahonnét a legtöbb menekült érkezik az országba – gyakorlatilag végigjárják a menekült-útvonalakat. A mostani három epizódban Mianmarba, Bagdadba és Szíriába jutnak-jutottak el.

A szíriai rész forgatásán “nem tervezett, ám korántsem váratlan” dolog történt. A résztvevőkre tüzet nyitottak az ISIS fegyveresei. Éppen egy kurd faluban forgattak, amelyet megpróbálnak bevenni az iszlamisták. A tévétársaság által nyilvánosságra hozott felvételen látható, amint a hat emberből három rohanni kezd, majd elrejtőzik az épületek mögött, miközben aknavetők hangja hallatszik.

“Ez erre jön. Menjetek le a földre, oké?” – kiabálja az egyik kísérő. “Maradjatok lent, tényleg alacsonyan. Maradjatok ennek a falnak a tövében. Nem akarjuk, hogy megtudják, hogy itt vagyunk. Pont szemben vannak velünk.”

Hogy mi történt, azt a SBS magyarázza el promóciós anyagában. “A résztvevőket biztonsági kísérettel elvitték a szíriai frontvonalakra a kurd katonák, akik egy falut védenek az ISIS-től… és ők a közelben lévő iszlamisták tüzébe kerültek”.

Az egyik résztvevő, egy bevándorlás-ellenes aktivista, Kim Vuga azt mesélte, hogy az volt a legrosszabb, hogy olyan közel mentek, amennyire csak lehetett, és tudták, hogy a lövedékek eltalálhatják őket. “Azt mondták, figyeljünk minden fütyülő hangra, mert az azt jelenti, hogy kilőttek egy gránátot. Akkor 30 másodpercünk van arra, hogy száz métert fussunk. Szürreális volt.”

sbs

Az eset után hideget-meleget kapott a tévétársaság, amiért ilyesminek tett ki ausztrál civileket. A SBS erre azt válaszolta, hogy egy nagy biztonsági cég vigyázott a résztvevőkre, a bizonság kiemelkedő volt. Egy szakértő viszont, aki megnézte a felvételt, nem egészen így gondolja. Szerinte a kockázat nagy volt, rossz helyre vitték az embereket, a vezérlésük pedig sok kívánni valót hagyott maga után. A nyugalmazott katonatiszt, Justin Bowden azt mondta a Sydney Morning Herald-nak, hogy a résztvevőknek sisakot is kellett volna viselniük a golyóálló mellényük fölött.

A kamera által rögzített szituáció, amikor rálőttek a csoportra, nem megtervezett helyzet volt, de nem is egészen váratlan egy háborús övezetben – mondta erre a SBS. És hozzátette azt is, hogy a felfegyverzett biztonsági csapatot felkészítették ilyen szituációkra, és az gyorsan akcióba is lépett, biztonságosabb helyre vitte a résztvevőket és a forgatócsoportot.  Az utóbbi egyik tagja egyébként nem tartott a stábbal, úgy gondolta, túl kockázatos a vállalkozás. És hátrahagytak egy operatőrt is, hogy minél kisebb legyen a csapat a tűzvonal környékén.

A harmadik éve futó és már Emmy díjat is kapott sorozat korábban Afganisztánba, Szomáliába és Indonéziába vitte a résztvevőket. A vezető producer, Michaell Cordell azt nyilatkozta: emberi arcot akarnak adni egy nyomasztó globális problémának, a menekültkérdésnek, és abban bíznak, hogy a műsoruk hozzájárul az értelmes és jól tájékozott párbeszédhez.

Az ENSZ legfrissebb, júliusi adatai szerint már 4 millió a szíriai menekültek száma országon belül és kívül. Egy generáción belül ez a legmagasabb adat, amit egyetlen konfliktus generált. Ausztrália évente 6 ezer menekültet fogad be humanitárius vízumprogramja részeként. Azokat a menedékkeresőket viszont, akik hajókon érkeznek, visszafordítja. Az AFP hírügynökség szerint két csendes-óceáni szigeten, Naurun és Pápua Új-Guineán tartja őket, és akkor sem tehetik be a lábukat az ausztrál kontinensre, ha az életükért menekültek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez