Irán és Törökország együttmüködne a terrorizmus ellen

A terrorizmus elleni közös fellépés megerősítéséről egyeztetett telefonon Haszan Róháni iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön – írta az Aksam című török napilap.

“Irán és Törökország mindig egymás mellett állt a nehéz időkben, és ez ma is így van. Ahhoz, hogy képesek legyünk megoldani a térségben kialakult jelenlegi helyzetet, még szorosabb együttműködésre van szükség” – mondta török kollégájának az iráni államfő az IRNA állami hírügynökség szerint.

Róháni emellett leszögezte, hogy a Teherán és Ankara közötti viszony megszilárdítása elsődleges fontosságú.A török elnök, Erdogan közös fellépést sürgetett a terrorizmus és a szélsőségesség, különösképpen pedig az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. Ez szerinte rendkívül fontos, mert – mint mondta – az IÁ veszélyt jelent az “iszlám világra”.Török elnökségi forrásokból származó információk szerint Erdogan az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet ellen hamarosan meginduló támadásokról is tájékoztatta Róhánit.Törökország a szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad elnök bukását akarja, Irán viszont Damaszkusz egyik legfőbb nemzetközi szövetségesének számít.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez