Beszállnak a törökök is az IÁ elleni harcba

Washington és Ankara véglegesítette azokat a technikai feltételeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek Törökország integrálásához az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetre légicsapásokat mérő, amerikai vezetésű nemzetközi koalícióba.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint néhány napig eltarthat még, amíg a megállapodás technikai elemei operatívvá válnak. Cook hangsúlyozta: az amerikai kormány meggyőződése, hogy Törökország mielőbb teljes mértékben részt kíván venni a koalícióban.

A Pentagon szóvivője szerint a két NATO-szövetséges folytatja az egyeztetést a (szíriai) határ melletti műveletekről.

Amerikai harci gépek először augusztus 12-én indítottak légicsapásokat a törökországi Incirlik támaszpontról az IÁ szíriai erői ellen. Az Egyesült Államok és Törökország júliusban állapodott meg arról, hogy az amerikai légierő használhatja a bázist. Ugyanerről a bázisról dróncsapásokat már korábban is indítottak az Iszlám Állam ellen az amerikaiak.

Törökország hosszas vonakodás után, a 32 halálos áldozatot követelő suruci merénylet hatására, július 24-én indított légicsapásokat az IÁ szíriai állásai ellen, és beleegyezett abba, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot. Ezzel Törökország mint frontállam, elkezdett nagyobb szerepet vállalni a szélsőséges szunnita szervezet elleni harcra létrejött, Washington vezette koalícióban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez