A szárazság miatt korlátozzák a Panama-csatorna forgalmát

A tartós szárazság miatt a Panama-csatornán korlátozták a hajók áthaladását: szeptember 8-a után nem kapnak áthaladási engedélyt a csatornán a 11,89 merülési mélységnél nagyobb hajók. Ez a hajóforgalom mintegy 20 százalékát érintheti. 

 

Legutóbb 1998-ban kellett a csatorna erősen lecsökkent vízszintje miatt korlátozni a nemzetközi hajóforgalmat ezen a fontos viziúton. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Gatún és a Alhajuela tavak vízszinje a térségben tapasztalható El Nino természeti jelenség következtében erősen lecsökkent.

Eddig a megengedett merülési mélység 12 méternél valamivel több volt, és minden bizonnyal szeptember 8-án kénytelenek lesznek bevezetni a 11,89 merülési mélységkorlátot.

A Panama-csatorna tavaly ünnepelte megynyitásának 100 évfordulóját, nem sokkal korábban pedig ünnepélyesen köszönthették az egymilliomodik áthaladó hajót. Panama 2000-ben vette át a csatorna irányítását az Egyesült Államoktól, és azóta sok elismerést kapott a nemzetközi szállítmányozó cégektől a zökkenőmentes működés biztosításáért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez