Az ő lelkén szárad a mali túszejtés

Szulejmán Mohamed Kennen, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik veterán észak-afrikai vezetőjének, Mohtar Belmohtarnak a korábbi harcostársa vállalta magára a mali hotelben végrehajtott túszejtő akciót, amely során 13-an meghaltak.

Dzsihádista vezér vállalta magára a hét végén Maliban végrehajtott túszejtő akciót, amelyben tizenhárman vesztették életüket – számolt be az AFP francia hírügynökség.

Szulejmán Mohamed Kennen, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik veterán észak-afrikai vezetőjének, Mohtar Belmohtarnak a korábbi harcostársa az AFP-nek telefonon azt mondta: “Isten keze vezette a mudzsahedin harcosokat az iszlám ellenségei ellen Sévaré városában. A hitetlenek és bűntársaik közül tizenöt meghalt”.

A támadók múlt péntek reggel rohamozták meg a Mali középső részén fekvő, Mopti térségében található Sévaré város Byblos nevű szállodáját, ahol rendszeresen külföldiek szálltak meg. Úgy tudni, hogy a fegyveresek előbb a város egyik katonai létesítményén ütöttek rajta, de a kormányerők visszaverték rohamukat. A szélsőségesek ezt követően csaptak le a szállodára.

A kormányerők azonban itt is szembeszálltak velük, körbezárták az épületet, és igyekeztek kiszorítani a fegyvereseket a szállodából. Heves harc bontakozott ki, amelynek során a szélsőségesek túszokat ejtettek. Végül szombatra virradóra francia katonák támogatásával sikerült véget vetni a túszdrámának.

A hivatalos információk szerint tizenhárman haltak meg a támadásban: négy mali katona, az ENSZ mali békefenntartó missziójának (MINUSMA) öt tagja és négy támadó. Kennen hozzátette, hogy egy mali radikális iszlamista hitszónok áldását adta a merényletre. Ezen felül további támadásokat ígért “a hitetlenek ellen”.

A dzsihádista vezér elismert egy hétfői támadást is, amelyben három mali katonát megöltek és négyet megsebesítettek az ugyancsak Mopti térségében fekvő Ténenku körzetben.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos. Ezen felül számos lázadó csoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez