Így fürödhetsz a Gyilkos-tóban – interjú

Részben elriasztották a terrortámadások és a görög válság a turistákat a klasszikus nyaralóhelyekről az idén. Nekik lehet megoldás a Gyilkos-tó környéke, ahová már gödörmentes út vezet – árulta el nekünk Tatár Attila, a Gyergyószentmiklósi Turisztikai Iroda vezetője.

Az iroda 2012-es megalakulásakor az volt a céljuk, hogy Erdély kalandfővárosa legyen Gyergyószentmiklós. Mennyire valósult ez meg az elmúlt három évben?
– Jól haladunk a cél felé. Októbertől például új irodában tudunk dolgozni. De sok-sok tapasztalatot is szereztünk az elmúlt időszakban főleg a rendezvényszervezésben. A kültéri programok közül kiemelném a Cross Kápolna terepfutóversenyt és a Gyilkos-tó triatlont, a kulturálisak közül pedig a Gyergyó unplugged fesztivált, és persze vannak a medveszafarik.

tó4

Ezt hogy kell elképzelni?
– Terepjárók viszik el a vendégeket a kijelölt hegyvidékre, ahol az esti órákban lehet megfigyelni az állatokat. Miután kigyönyörködték magukat, helyi specialitásokból álló vacsora következik.
Korábban nem sok jót lehetett hallani a romániai utakról. Ma már elindulhatunk autóval?
– Igen, gödörmentesek az utak. Igaz, autópályák még nem nagyon vannak. Egyelőre csak Kolozsvár és Torda között, de hamarosan Marosvásárhely is csatlakozni fog a hálózathoz. Ezenkívül a légiközlekedés is jó, ráadásul Kolozsvárról transzfer is van Gyergyószentmiklósra.

tó2

Hol lehet megszállni?
Honlapunkon több mint 50 szállásunk van (szállodák, panziók, kulcsosházak, hegyi menedékhelyek). Ezekben összesen 1.600, a teljes medencében pedig 3.000 vendégnek tudunk helyet biztosítani.
Wifi van a szállásokon?
– Igen, a legtöbb helyen van. Sőt, sokan egyéb szolgáltatásokat is bevezettek már, például mini-wellnesst, sportpályát, szaunát, stb.
Mennyire elégedettek a szállásadók?
– Télen ugyan alacsonyabb a telítettség, de a júliusi-augusztusi időszakban több mint 80 százalékos. Ráadásul a magyarok mellett egyre több a román és a moldovai látogató is.

tó1

Úgyis, hogy a Gyilkos-tóban nem lehet fürödni?
– Úgyis, bár van egy kivétel. A már említett triatlon résztvevői belemehetnek. Ezen kívül azonban szigorúan tilos a megmártózás az alacsony hőmérséklet és a tóból kiálló fenyőágak miatt.

Képek: KTGy

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez