Olyan volt, mintha eljött volna a világ vége – túlélők a tiencsini robbanásokról

44 halott, sokszáz sebesült. De ezek még korántsem a végleges számok. A kínai Tiencsin kikötővárosban ottani idő szerint röviddel éjfél előtt robbant fel egy raktárépület, melyben veszélyes és robbanóanyagokat tároltak – közölte a kínai állami tévé. Több detonáció is volt, a lökéshullámokat több kilométerre is érezni lehetett. A 15 milliós város kórházait zsúfolásig megtöltik a sebesült túlélők, akik közül több mint 30-nak az állapota kritikus.

A Weibón, Kína legnépszerűbb közösségi oldalán szólaltak meg azok, akik átélték vagy látták a hatalmas robbanásokat, melyek közül a másodiknak az ereje akkora volt, mintha 21 tonna TNT-t robbantottak volna fel. A kiposztolt képeken látszik, amint hatalmas tűzgolyó emelkedik a felhőkarcolók fölé, és kis üstökösök hullanak alá belőle. Sokan apokaliptikus jelenetről írtak: “több robbanás volt, olyan volt, mintha eljött volna a világ vége.”

Egy diáklány először azt hitte, földrengés van. Az emberek, még kábán az alvástól kirohantak a házakból, és a füstködben fluoreszkáló eget láttak maguk fölött. Sokan autókon próbáltak menekülni, pánik és káosz tört ki.

A robbanás végighullámzott a környéken, két kilométeres körben betörte a házak ablakát, sok helyen az ajtókat is kitépte a tokokból. Bútorok repültek, épületek dőltek össze. Sokáig maradtak az utcákon a lakók, miközben szinte folyamatosan hullott a törött üveg a járdákra. Reggelre gyerekjátékok, női cipők, otthagyott biciklik maradtak utánuk – mondja a BBC tudósítója.

De nemcsak a katasztrófa képei jelentek meg a közösségi oldalakon. Tiencsin lakói telefonszámokat kezdtek posztolni, mentőkét, kórházakét, hatóságokét, hogy mihamarabb segítséget hívhassanak a bajban lévők. Volt, aki a saját címét és a saját számát tette ki, mondván, hogy mendéket ad azoknak, akik nem tudnak visszatérni a lakásukba. “Van itt nagy parkoló, víz, klíma, és hely a gyerekeknek, ahol játszhatnak.”

Reggelre a robbanás miatti útlezárásokról posztoltak a tiencsieniek, no meg arról a masszív füstről, amelyik még mindig ott gomolyog a kikötői raktárak környékén. De egész Kínából árad az együttérzés a városra a Weibón. Viszont vannak törölt tartalmak is, az állami cenzúra működik. A Freeweibo.com szerint (ez az oldal a törölt tartalmakat követi nyomon) főleg az állami tévét bírálták a cenzúra áldozatául esett bejegyzések, azért, mert késve számolt be a robbanásról. Vagy éppen azt mutatták, ahogy valakik kitessékelik az egyik kórházból a CNN riporterét.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez