Forradalmi ötlet: Társasjátékkal a gyermekágyi halálozás ellen Afrikában

Egy brit egyetem kutatói különleges játékot fejlesztettek ki, amellyel az afrikai bábákat segítenék a gyermekágyi halálozások visszaszorításában. Globális egészségügyi probléma ugyanis, hogy a fejlődő országokban még mindig rendkívül magas a kismamák halálozási aránya. Afrikában a legsúlyosabb a helyzet, ott évente több tízezren halnak meg szülés közben vagy után.

Progression – ezt a nevet kapta az a társasjáték, amit a Manchester-i Egyetem szakápolói és szülésznői kara fejlesztett ki az afrikai bábák képzésének segítésére. A játék lényege, hogy a résztvevőknek különböző szituációs feladatokat kell megoldaniuk, melyekkel fejlődik a döntéshozó és problémafelismerő képességük. A játékban ugyanis lépésről-lépésre kell lebonyolítani a szüléseket, melyek során komplikációk is felléphetnek: ezeket a játékosoknak helyesen kell megoldaniuk, különben elbuknak. Ehhez viszont elengedhetetlen feltétel a szakmai tudás, aminek megszerzéséhez is segítséget nyújt a társasjáték.

_84815652_3a5dd8bf-a48e-4467-a202-b13cea4fcf3e

Dame Tina Lavender professzor elmondta: a dolog egyik  nagy előnye, hogy a bábák úgy követhetnek el hibákat, hogy azokkal senkinek az életét nem veszélyeztetik. A játék rögtön felhívja a figyelmüket a helytelen döntésre, amiből okulhatnak. A kérdések szituációk kártyalapokon sorakoznak, ezekből véletlenszerűen húznak a játékosok. És csak akkor haladhatnak tovább a bábujukkal a táblán, ha helyesen válaszoltak. A prof azt is elmondta, hogy a játék lehetőséget nyújt arra is, hogy a résztvevők megvitassák a különböző problémákat és újonnan szerzet tudásukat.

013-uganda-esthermadudu-image2-standupforafricanmothers

A társasjátéknak jelenleg még csak a tesztelése folyik. Ezidáig 165 kelet-afrikai bábával játszatták végig a játékot. Kelet-Afrikában a legmagasabb a gyermekágyi halálozások száma a kontinensen és az egész világon. A visszajelzések minden esetben pozitívak voltak. A fejlesztők pedig azt remélik, hogy hamarosan széles körben is elérhetővé válik majd az életmentő társasjáték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez