Így néz ki a digitális enyészet

Ha elhagyatott épületekre gondolunk, akkor rögtön olyan helyszínek sejlenek fel, mint Lipótmező vagy egy régi, leszuperált, a kommunizmusból hátramaradt gyár. Eszünkbe se jut, hogy nem csak a valóságban találkozhatunk ilyen épületekkel. Ahogyan az enyészet szépen lassan felzabálja a betont és a vasoszlopokat, vadnövényekkel borítja a falaikat, úgy marad érintetlen, de közben kietlen a digitális világban magára hagyott épület.

Ha még emlékeznek: a 2000-es évek elején került piacra a Second Life, de inkább csak a vége felé lett igazán ismert. A játék lényege – ahogyan azt a címe is mutatja – hogy a valóságtól távol, egy másik, különböző vagy akár azonos életet éljünk. Nincsenek konkrét célok, se nyertes vagy vesztes. Mindenki úgy “él” benne, ahogyan jólesik neki.

Ahogyan a “játék” egyre népszerűbb lett, úgy kezdtek mindenféle cégek potenciált látni a virtuális valóságban. Így voltak ezzel egyetemek és főiskolák is, amelyek egy része konkrét iskolákat hozott lére a cybertérben. Itt pedig olykor valódi előadásokat is tartottak. Legalábbis egy darabig.

A campusok mostanra teljesen kiürültek, de sok megmaradt eredeti “fényében”. Így aztán furcsa, torz, elhagyatott diákvárosokká alakultak, melyek ugyan tökéletes állapotban vannak (ellenben a benőtt, romos gyárakkal és kórházakkal a való világban), de egy lélek se jár feléjük.

A Fusion munkatársa, Patrick Hogan úgy döntött: itt az ideje felfedezni az elfeledett épületkomplexumokat és szellemvárosokat. Elmondása szerint egyetlen árva játékossal sem találkozott kalandjai során. A campusok pedig igazán furák tíz év távlatában. Látszik rajtuk, hogy alapvetően úgy tervezték őket, mint ahogyan azt szokás az egyetemi terek, parkok és épületek esetében, azonban rengeteg apró furcsaságot talált bennük. Ilyen például a fa tetejére épített osztályterem vagy a nyugodtan lebegő kalózhajó a kikötőben.

screen-shot-2015-08-12-at-2-01-28-pm (1)

Mindehhez pedig ott van a mostanra jócskán elavult grafika, és máris egy bizarr, már-már groteszk világban találjuk magunkat, melyet úgy építettek, hogy rengetegen tudják használni, mégis ma magunk vagyunk az egyetlenek ott.

A Fusion oldalán megtekinthetik a többi képet is a felfedezésről.

Fotó: Fusion / Second Life Screenshot

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez